20 czerwca 2012

Kotleciki z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem

Te kolety robią furorę wszędzie.
Pierwszy raz spróbowałam ich kilka lat temu,
w wykonaniu Mamuśki i
były przepyszne!
Pokrojona pierś z kurczaka z dodatkiem
papryki, która nadaje świeżości,
pieczarek, które dodają soczystości i
sera, który po przekrojeniu się ciągnie-
połączenie niesamowicie pyszne!
Na dodatek kotleciki robi się bardzo sprawnie
i szybko i z dwóch piersi wychodzi
ich cała masa.
Jednym słowem- rewelacja!





Składniki:
  • 50-60 dkg piersi z kury
  • 2 papryki
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg sera żółtego twardego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól& pieprz

Piersi dokładnie myjemy, oczyszczamy i
kroimy w mała kosteczkę.
Pieczarki myjemy i wraz z serem ścieramy na
tarce jarzynowej-
o grubych oczkach.
Umytą paprykę kroimy w kostkę.
Wszystko ląduje w jednym naczyniu.
Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem-
dosyć intensywnie.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu
układamy niewielkie porcje i smażymy
z obu stron do zbrązowienia.
Odsączamy na papierze kuchennym
z nadmiaru tłuszczu.

Kurczak pokrojony w tak małą kostkę dochodzi bardzo szybko-
trzeba uważać, żeby go nie wysuszyć.
Proponuję podawać z surówką i ziemniakami,
ale z dipem, np.
czosnkowym są równie pyszne.



16 komentarzy:

  1. Ale fajne! Robiłam podobne, ale bez papryki i z dodatkiem majonezu. Muszę spróbować tej wersji, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z lenistwa zazwyczaj rzucam cały biust na patelnię grillową, ale muszę zrobić po Twojemu, bo czuję, że to pyszne jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyna mi je właśnie zaserwowała, były przepyszne! Zostało jeszcze trochę na kolację :) Mmmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo rewelacja! polecam się na przyszłość wobec tego!:)))

      Usuń
  4. sama też spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. eleganckie smaszne i pożywne

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, mam pytanie Co robię źle? Ponieważ przy pieczeniu wszystko się rozpadało ... ser przypalał... także w ogóle moje kotleciki nie miały tego kształtu .... tylko ciapa... Proszę o odpowiedź ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak musi byc pokrojony bardzo drobno, możesz dodac mniej sera i spróbuj dodac jeszcze jedno jajko i więcej mąki ziemniaczanej. Usmaż jednego kotlecika- patelnia ma byc przykryta olejem. Powinno byc ok. Pozdrawiam i 3mam kciuki!!!:)

      Usuń
    2. Miałam podobnie i poratowalam sie bulka tarta. Może efekt inny ale dzieki temu kształtne i równie pyszne :-)

      Usuń
  7. Jutro będę robić te kotleciki po raz kolejny. Są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie czy ten kurczak zdąży się w środku usmażyć? Czy mogę paprykę, pieczarki,cebulę i kurczaka wcześniej podsmażyć ostudzić i wymieszać z resztą dodać starty ser i dopiero usmażyć? Ile placuszków wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak drobno pokrojony kurczak smaży się ekspresowo i na pewno nie będzie surowy ;) i proponowałabym zrobić jednak tak jak jest w przepisie, bo usmażone wcześniej składniki będą suche i nie będzie to już takie dobre ;) placuszków wychodzi dużo, w zależności od ich wielkości 10-20 sztuk

      Usuń
  9. Rozumiem a czy można kurczaka skrojonego w kostkę obtoczyć w przyprawi kebab-gyros? Reszta składników w środku też zdąży się usmażyć... Papryka i pieczarki jednak potrzebuje chwile żeby zmięknąć.

    OdpowiedzUsuń
  10. Można kurczaka obtoczyć w przyprawie kebab-gyros? Pieczarki i papryka zdąża się usmażyc w tych kotlwcikach bez uprzedniego podsmażenia, w sumie pieczarki potrzebują chwilę żeby zmięknać.

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...