27 września 2013

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

Ta surówka idealnie pasuje do każdego rodzaju ryb czy do mięs.
Poza tym posiada mnóstwo witamin.
Kwaśna kapusta świetnie komponuje się ze
słodkawym jabłkiem i marchewką a cebula dodatkowo zaostrza jej smak.
Myślę, że każdy ma swój sposób
na przygotowanie tej dobrze znanej surówki, ja dzisiaj pokazuję swój.
Kapustę możecie odcisnąć i przepłukać w wodzie,
jeśli nie chcecie, żeby była bardzo kwaśna.
Ja tego nie robię bo cukier i jabłko świetnie równoważą jej smak i taka smakuje mi najbardziej.
Polecam ją naprawdę!
Jest szybka i przepyszna! 





Składniki:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

Kapustę kiszoną odcedzamy i siekamy żeby nitki były krótkie.
Jabłko i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach,
tak żeby wyszły wiórki.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę.
Dodajemy olej, cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy.





1 komentarz:

  1. To również jadłam. Najprostsza, najzdrowsza i najsmaczniejsza rzecz. Dlaczego tak rzadko się robi kapuchę? Tylko te pomidory chemiczne i ogórki do obiadu.

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...