Strony

28 sierpnia 2012

Karkówka pieczona

Piękny, idealny, soczysty kawałek mięcha to jest to,
za czym chyba wszyscy mięsożerni przepadają.
I w zależności od gustu i upodobań można kombinować z różnymi rodzajami mięs.
Ja wybrałam karczek wieprzowy,
bo jest cudownie przerośnięty tłuszczykiem tam gdzie trzeba,
dzięki czemu mięso jest bardzo soczyste,
a to co ma się wytopić pozostawi tylko cudowny smaczek.
Przygotowanie takiej pieczonej karkówki trwa co prawda chwilę,
ale zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu,
żeby później móc delektować się jej smakiem.
Większość czasu mięso się marynuje w lodówce-
więc mamy wolne, a następną lwią część się piecze.
Więc w sumie nie jest tak pracochłonna jakby się mogło wydawać.
Jest za to pachnąca ziołami, soczysta, aromatyczna i
rozpadająca się pod naciskiem widelca, więc jest mniej mycia- nóż odpada!
Duża część z Was wypróbowała już ten przepis i
cieszy mnie bardzo, że do niego, a przy okazji do mnie wracacie.
Częstujcie się! ;-)





Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy Grill ziołowy (Prymat)

Karczek dokładnie myjemy i 
suszymy ręcznikiem papierowym. 
Czosnek drobno siekamy, mieszamy z paprykami, 
cukrem, majerankiem, tymiankiem, przyprawą Grill ziołowy, solą, 
pieprzem i dolewamy oleju, dokładnie mieszamy- 
ma wyjść dosyć gęsta marynata.
Mięso dokładnie z każdej strony nacieramy powstałą pastą 
i wstawiamy do lodówki na 1,5- 2 godziny. 
Zamarynowany karczek wyjmujemy z lodówki, 
dodajemy pokrojone na 8mki cebule, listki laurowe i ziele angielskie 
i na bardzo dużym ogniu smażymy do zrumienienia z każdej strony. 
Następnie przekładamy do nagrzanego do 180°C 
i pieczemy 1,5-2 godziny pod przykryciem. 
Można karczek włożyć w rękaw i piec w rękawie.
W tym czasie mięso stanie się niezwykle kruche i soczyste, 
a cebula pięknie się skarmelizuje i 
nada mięsu niezwykły aromat i smak. 
Proponuję podawać z ziemniakami i surówką, 
można również spróbować z chrzanem i chlebem, 
w obu tych wariantach smakuje rewelacyjnie. 

Zamiast wędliny na kanapce sprawdzi się równie dobrze. 


36 komentarzy:

  1. a jak smakuje....mniam!!!pysznosznosci ,palce lizac.Ja najbardziej lubie ten sosik,ktory sie wytopi podczas pieczenia.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam ten sosik;))) a wyzbierany kromką chleba mmmm- poezja:DD

      Usuń
  2. Dobre mięcho nie jest złe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis znakomity!! Karkóweczka palce lizać, chociaż swoją musiałam potrzymać w piekarniku nieco dłużej, ale to wszystko zależy od mięsa no i piekarnika hehe:)Warto spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!:) Bardzo się cieszę, że smakowało!:)) Pozdrawiam cieplutko!:)

      Usuń
  4. mmmmm zrobię w święta na obiad ;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. a może jutro......;D

    OdpowiedzUsuń
  6. a cebula się nie przypali w czasie obsmażania ? czy później ją się dodaje wraz z zielem i liściem laurowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażenie mięsa na tak dużym ognia trwa dosłownie 2-3 minuty, cebula nie zdąży się przypalić, możesz ją mieszać jeśli się obawiasz:)Pozdrawiam

      Usuń
  7. Karkówka wyszła przepysznie.Przepis na marynate bede stosowac rowniez do innych rodzajow mies. W zyciu nie jadlam lepszego mieska. Maz tez byl zachwycony. Bardzo dziekuje autorce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak miło:)) również dziękuję, że przepis wypróbowany i co najważniejsze smakuje:) ... dla takich momentów warto robić to co się robi!:)) Pozdrawiam cieplutko i wesołych Świąt życzę!:)

      Usuń
  8. I dodam jeszcze, ze wlasnie zamarynowalam miesko. Jutro zrobie kolejny raz, tak bardzo nam smakuje. Sama marynata tak pieknie pachnie, ze az slinka cieknie, a z moich ust to naprawde ogromny komplement, bo nie jestem milosniczka mies. W zasadzie zaczelam je robic z uwagi na meza. Dla niego to chyba tresc zycia :-)
    Jestesmy zachwyceni tym przepisem.
    Jesli to Pani pomysl to jest Pani naprawde WIELKA !!!
    Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
    Ps. Bede zagladac na ten blog ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo super, naprawdę bardzo się cieszę!:)) Pomysł na marynatę powstał z braku laku, sypnęłam co miałam pod ręką i od tamtej pory też przeważnie z tej marynaty korzystam:)
      Wszystkiego dobrego:) i mam nadzieję, że to nie będzie ostatni wypróbowany przepis:)

      Usuń
  9. No i Wesolych i Smacznych Swiat zycze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Napewno bede sie tutaj czesto pojawiac. No i licze na jeszcze wiecej przepisow ... Pozdrawiam. Angelika.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam karkoweczke, i muszę powiedzieć że nigdy lepszej nie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, polecam się na przyszłość:) Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę!:))

      Usuń
  12. Super przepis,dzięki wielkie.Moje mięsko już w marynacie.Wesolych Swiat kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, to powiedz po konsumpcji czy było warto! ;))Wesołych Świąt :)

      Usuń
  13. Moja też już w lodóweczce się marynuje :) Jutro wielkie pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znac! Czekam z niecierpliwością !!:)))

      Usuń
  14. Ja wstawiłam właśnie swoją :) trzymałam w lodówce w marynacie 12 godzin, ciekawe jak wyjdzie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na recenzję wobec tego i 3mam kciuki :D

      Usuń
  15. Karkóweczka przepyszna palce lizać a sosik mmmm... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę :)

      Usuń
    2. Dziękuję za ekstra przepis, piekłam już kilkakrotnie i karkówkę i schab. Jest rewelacyjny. Marynatę stosuję na całą noc. Wieczorem wszystko przygotuję i rano jest jak znalazł.

      Usuń
  16. Karkoweczka przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  17. Karkóweczke robię po raz drugi z tego przepisu. Już nie muszę się martwić czy będzie smaczna bo wiem że tak. Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, że przepis jest już wypróbowany i, że smakuje ;-) Również Wesołych Świąt życzę ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przpis pozderki ;*

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)