na stole prezentuje się naprawdę świetnie.
Nie znam osoby, której by nie smakowała.
Myślę, że będzie idealna na świąteczny
stół Wielkanocny, ale nie tylko.
Będzie doskonała też na wszystkie inne okazje,
urodziny, imieniny, rocznicę, czy
po prostu imprezę, czy wieczór
ze znajomymi.
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- 2-3 piersi z kurczaka
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1-2 puszki kukurydzy
- przyprawa Gyros- Kebab
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- ketchup pikantny
- majonez
- śmietana- opcjonalnie
- olej
- sól& pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
większą, mniejszą- jaką kto lubi.
Oprószamy przyprawą Gyros- ja zużyłam całą torebkę,
ale nie jest to konieczne.
Rozgrzewamy patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso.
Smażymy ok. 3-5 minut aby go nie wysuszyć, ma być soczyste.
Kapustę pekińską, ogórki i jajka kroimy na mniejsze części.
W szklanej misie układamy:
gorące mięso, następnie ogórki, całość zalewamy ketchupem,
kukurydza, majonez
(można wymieszać gęstą śmietanę z majonezem, będzie troszkę mniej kalorycznie),
jajka, sól i pieprz.
Na wierzch kapusta.
Dla tych bardziej dbających o linię-
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym i dodać majonezu tylko do smaku.
Na stole już oczywiście można ją wymieszać.
Wygląda super u mnie też wszystkim smakuje:)
OdpowiedzUsuńZ jajkiem jeszcze nie robiłam, ale ze sałatkę gyrosową robię często wypróbuję tym razem z jajkiem:)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam ;-) z jajkiem smakuje rewelacyjnie!;-)
OdpowiedzUsuńJajko może się tutaj całkiem nieźle sprawdzić :) Zapraszam też na gyros przepis :)
OdpowiedzUsuń