Strony

27 maja 2012

Sos z suszonych grzybów z wołowiną

Uwielbiam sos grzybowy z cudownie pachnącymi i
świeżymi grzybkami.
Ale nie ma przecież rzeczy niezastąpionych..
Dlatego właśnie poza sezonem,
warto mieć słoik suszonych grzybów.
Zawsze można wyczarować z niego pyszny, domowy i pachnący sos.
Jako, że jestem mięsożerna, to dodałam jeszcze do niego wołowinę.
Sos jest pyszny!
Polecam.






Składniki:
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 30-40 dkg wołowiny, np. goleń
  • 2 cebule 
  • mąka pszenna
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • masło& olej
  • sól& pieprz

Grzyby płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez godzinę,
przecedzamy, wlewamy czystą wodę i
gotujemy je jeszcze przez 15 minut.
Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Na 2 łyżkach masła i łyżce oleju podsmażamy
pokrojone w kostkę cebule.
W momencie kiedy będzie szklista dodajemy pokrojoną
w cienkie paseczki wołowinę i podsmażamy.
Kiedy się zarumieni posypujemy 3-4 łyżkami mąki pszennej
i stopniowo wlewamy wodę z grzybków-
cały czas mieszając, dodajemy listki i ziele.
Grzyby siekamy w cienkie paski i
wrzucamy do całości.
Gotujemy jakieś pół godziny,
często mieszając.
Dolewamy śmietankę i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Sos pasuje do wszystkiego i do ziemniaków i
makaronu i wszelkiego rodzaju klusków.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko, co grzybowe. Ale bym zjadła takiego sosiku!

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)