zapewne wszystkim już dobrze znana.
Ja zjadłam ją pierwszy raz na urodzinach Mamuśki.
Sałatka prezentowała się kapitalnie,
a jak ją spróbowałam to moja gęba była w niebie!
Po prostu rewelacja!
Sałata, jajka, warzywa, fileciki anchois-
których z resztą spróbowałam po raz pierwszy i
pyszny nieznany mi wcześniej dressing.
Wszystko komponowało się rewelacyjnie,
a na dodatek te piękne złote grzanki,
które były zwieńczeniem całości niemalże jak wisienka na torcie!
Polecam, naprawdę, szczerze polecam!
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 2 pomidory
- 1/2 długiego ogórka
- 2 jajka
- 100g. anchois
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 kromki chleba
- sól& pieprz
Jajka gotujemy na twardo,
studzimy i obieramy ze skorupek.
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki,
ogórka i pomidory kroimy w plasterki.
3/4 filecików mieszamy z rozdrobnionym jajkiem i oliwą na pastę,
doprawiamy pieprzem i delikatnie solą.
Sałatę, pomidory, pokrojone jajko,
resztę filecików i ogórki układamy w salaterce.
Kromki chleba kroimy w kostkę i
smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu na chrupiące grzanki.
Wierzch sałatki polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)