Strony

7 lipca 2013

California maki i sushi maki

Sushi, moje ukochane sushi...
Pałam do niego wielką miłością!
To już drugie podejście, pierwsze możecie zobaczyć TU.
Tym razem oprócz zwykłych maków
odważyłam się zrobić California maki, czyli uramaki.
I muszę przyznać, że to nic trudnego!
Jestem zachwycona tym, że w dzisiejszych czasach wszystkie składniki do sushi
można znaleźć na sklepowych półkach, bez zbędnej bieganiny i szukaniny.
To naprawdę znacznie ułatwia sprawę.
Ja wybrałam avocado, ogórka, łososia i paluszki krabowe.
Pycha, po prostu pycha.
Z podanych składników wychodzi naprawdę sporo ruloników 6-8.
Także nic tylko zabierać się
za robotę i zachwycić domowników!



Składniki:
  • 400 g ryżu do sushi
  • 60 ml octu ryżowego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6-8 listków nori
  • 1 długi ogórek
  • 100- 150g łososia
  • 1/2 dojrzałego avocado
  • 6 paluszków surimi
  •  wasabi
  • mata bambusowa





Ryż przygotowujemy i gotujemy wg wskazówek producenta.
Do jeszcze ciepłego dodajemy miksturę z octu, cukru i soli.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Ogórka myjemy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ i kroimy w paski.
Paluszki krabowe wzdłuż na pół, obrane avocado i łososia kroimy w paski.


Sushi maki:
Na matę bambusową układamy nori (śliską stroną w stronę maty) na to ryż,
pozostawiając 1 cm marginesu z jednej strony.
Jakieś 4 cm od siebie ryż smarujemy wasabi, na to układamy dodatki np. ogórek i surimi,
wodą moczymy centymetr bez ryżu i dokładnie zwijamy.
Kroimy na 8 części.

California maki:
Zaczynamy od ułożenia ryżu na całą powierzchnię nori,
odwracamy na drugą stronę, tak aby ryż znalazł się na macie.
4 cm od siebie nori smarujemy wasabi,
układamy dodatki np. ogórek, łosoś i avocado i zwijamy.
Kroimy na 8 równych części.
Można posypać ryż sezamem.

Podajemy z sosem sojowym i np sałatką z ogórka- będzie świetnie pasowa.




5 komentarzy:

  1. super wyszły!:) zbieram do domowych już jakiś czas, ale w końcu muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;))) to naprawdę nic trudnego i szybko idzie ;))

      Usuń
  2. Pięknie i smakowicie wyglądają, ale jeszcze chyba to nie mój czas na ich zrobienie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. California roll to moja ulubiona rolka! No, na równi z Rainbow :) Zajadamy się nimi często z moją ukochaną drugą połówką :) Zazwyczaj jednak nie robimy sami w domu, bo nie mamy czasu, ale zamawiamy sushi z dowozem do domu, konkretnie z tego miejsca - idealne szczególnie na piątkowy wieczór, więc dzisiaj też się skusimy :D

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)