Upragniona, wyczekana i pachnąca latem
fasolka z bułką tartą i masełkiem.
Przepis znany od x lat chyba w całej Polsce.
W upalne dni nie ma lepszego obiadu niż ta fasolka.
Można ją podać z ziemniakami i jajkiem sadzonym,
albo z jakimś mięsem, ale ja wcinam samą!
Tyle mi trzeba do szczęścia ;-)
Zółtą fasolkę można zastąpić zieloną.
To jest prawdziwa kwintesencja lata!
Zaczynamy!
Składniki:
- 50 dkg fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 min.
Odcedzamy.
W garnku rozpuszczamy masło,
dodajemy bułkę, solimy do smaku i
mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy.
Fasolkę polewamy bułką na talerzu,
albo od razu mieszamy w garze.
Ale zgłodniałam. Aż mi w brzuchu burczy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką fasolkę ...
Zapraszam do mnie