Strony

12 października 2013

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Sezon grzybowy trwa.
A ja dostałam grzyby, multum grzybów!
Całe wielkie pudło grzybów leśnych,
w gigantycznej przewadze prawdziwków i podgrzybków.
Wieczór jak się domyślacie spędziłam w kuchni, myjąc, czyszcząc, krojąc, mrożąc i susząc.
Zostawiłam sobie trochę na dzisiaj, bo w głowie miałam zupę grzybową.
Taką prawdziwą gęstą zupę, pachnącą grzybami i lasem.
Nie z kostki, nie z torebki, a z lasu!
I nastał ten czas, kiedy zabrałam się za robotę.
A ponieważ robiłam pierwszy raz grzybową
ze świeżych grzybów to zaczęłam się zastanawiać czy najpierw je obgotować,
czy od razu walnąć na patelnię z cebulką.
Zasięgnęłam rady specjalistki od grzybów i
podsmażyłam je z cebulką bez wcześniejszego gotowania ich.
Słuchajcie, jakie niesamowite zapachy unosiły się w domu...
To niesamowite, jak bardzo człowiek od razu robi się głodny i chce już!
Zupa wyszła rewelacyjna, przepyszna, pachnąca, gęsta!
Nie da się jej oprzeć!
Jak chcecie to możecie jeszcze ugotować osobno makaron i zupę podać właśnie z makaronem.
Na koniec możecie ją jeszcze zmiksować i wyjdzie krem z grzybów.
Z kwaśną śmietaną zupa też wyjdzie pyszna.




Składniki:
  • ok. 1 kg grzybów leśnych- prawdziwki, podgrzybki
  • 6 sporych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz





Ziemniaki i marchewki obieramy myjemy i kroimy w kostkę.
Pietruszkę na pół, selera i pora w całości i do gara.
Całość zalewamy 3 litrami zimnej wody.
Dodajemy liście i ziele, gotujemy ok. 10-15 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę.
Umyte i pokrojone grzyby dodajemy do cebuli i pod przykryciem dusimy ok 5 minut.
Po tym czasie grzyby dodajemy do garnka z warzywami.
Gotujemy jeszcze wszystko razem kilka minut,
dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam gotować zupę grzybową i ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm uwielbiam grzybową ale najbardziej z niej grzybki hihi :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)