Strony

14 kwietnia 2014

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Gołąbki, jak ja uwielbiam gołąbki !
No smak jest niesamowity, niezastąpiony i żadne gołąbki bez zawijania,
czy ekspresowe nie zastąpią mi tych prawdziwych,
z pięknymi zielonymi liśćmi kapusty i z pysznym schowanym w środku dobrze doprawionym farszem.
Gołąbki te są z przepisu mojej Mamuśki, jedno tylko zmieniłam,
dodałam surowe mięso do środka, a Mamuśka podsmaża.
Pomysł z moczeniem ryżu w wodzie, to też patent Mamuśki, z resztą świetny patent.
Podczas moczenia ryż fajnie pęcznieje w wodzie i jest zupełnie inny po ugotowaniu.
A wystarczy tylko pół godziny w wodzie.
Samo przygotowanie nie jest pracochłonne o ile jesteśmy jakkolwiek zorganizowani.
Zawsze też wybieram kapustę włoską, dzięki czemu o wiele bardziej skracam czas przygotowania.
Liście kapusty włoskiej są dużo cieńsze i we wrzątku potrzebują zaledwie minuty...
A smakują mi chyba dużo bardziej właśnie w tej wersji.
Gołąbki dla mnie to te z mięsem mielonym i ryżem,
ale stosunek mięsa do ryżu to zdecydowanie więcej mięsa, ryż to tylko dodatek.
Do farszu idzie też podsmażona cebula, wszystko razem smakuje perfekcyjnie!
Całość polana sosem pomidorowym i podana z ziemniakami.
Sos pomidorowy robiłam pierwszy raz na beszamelu i powiem szczerze,
że rewelacja, szybko, łatwo i naprawdę apetycznie.
Poza tym całość zajęła mi 2 godziny włącznie z duszeniem,
więc nic tylko cieszyć się teraz pysznym smakiem tak długo wyczekiwanych gołąbków. 









Składniki:

  • 1 ładna głowa kapusty włoskiej
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz

SOS:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 400 ml zimnej wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 28-30%
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz








Ryż wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie kapustę obieramy z brzydkich wierzchnich liści,
resztę delikatnie odrywamy, tak aby liście były w całości.
Dokładnie je myjemy, z każdego liścia wycinamy grube nerwy, powierzchnia ma być w miarę równa.
Zagotowujemy osoloną wodę w garnku i wkładamy po kilka liści do wrzątku,
przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę i tak do sparzenia wszystkich liści.
Liście odkładamy na durszlak.
W międzyczasie obieramy, kroimy w kostkę i szklimy cebulę na oleju.
Mięso, przepłukany ryż, cebulę, 1 pełną łyżkę soli,
1/2 łyżki pieprzu i 2 łyżki majeranku dokładnie ze sobą mieszamy.
Farsz nakładamy na przygotowane wcześniej liście i zawijamy najpierw środek potem boki i rolujemy.
Na dno gęsiarki czy garnka układamy pozostałe umyte liście z kapusty, na to ściśle gołąbek obok gołąbka,
na wierzch znowu 2-3 liście.
Całość zalewamy 700 ml zimnej wody, wodę delikatnie solimy.
Gotujemy na malutkim ogniu pd przykryciem przez 1 godzinę.


W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę aż mąka się usmaży,
stopniowo dolewamy mleko, później wodę, cały czas mieszając.
Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe,
gałkę muszkatołową, przecier, śmietanę, sól i pieprz do smaku.

Gołąbki polewamy sosem i podajemy z ziemniakami.









18 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają, dziś je będę robić ;o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie zrobiłam :) Się gotują :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje właśnie się gotują :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ekstra wyglądają, aż chce się wyjść z pracy od razu wziąć za gotowanie :)Nigdy nie robiłam gołąbków z włoskiej kapusty, ciekawa wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) spróbuj, naprawdę warto :) są pyszne!!

      Usuń
  5. wygląda pysznie! w przyszłym tygodniu wypróbuję ! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak byłam dzieckiem, to jadłam samo mięsko ze środka :) Teraz najchętniej pochłonęłabym wszystkie, szczególnie, że te ze zdjęcia wyglądają bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za ten przepis i cieszące oczy zdjęcia. Wypróbowałam przepis, gołąbki smakowały wszystkim w domu. Bardzo-bardzo smaczne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! B ardzo mi miło :)))

      Usuń
    2. To będą moje pierwsze gołąbki, jak na młodą panią domu przystało. Mam nadzieję, że wyjdą równie pyszne jak na zdjęciu! :)

      Usuń
  8. A jajko nie jest potrzebne?

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ulubione ♡ szybkie przygotowanie , naprawdę pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za gołąbkami, ale przepis wygląda ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wyglądają Twoje gołąbki;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam gołąbki od samego dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  13. hejka musze sobie takie zrobic u siebie

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)