17 października 2012

Ziemniaki faszerowane mięsem w warzywach po ukraińsku

Ziemniaki faszerowane dobrze doprawionym
mięsem mielonym pod płaszczykiem
duszonych warzyw- to musi być pyszne!
Ten przepis znany jest u mnie w rodzinie od lat.
Przeważnie robiony na jakieś okazje,
bo nie jest to ekspresowe danie-
trzeba obrać wszystkie warzywa,
przygotować ziemniaki i farsz,
a z tym trochę czasu schodzi.
Efekt natomiast jest co najmniej zadowalający.
Dlatego też bardzo polecam wszystkim,
którzy chcą wypróbować
inny sposób na faszerowane ziemniaki.
Danie jest pyszne, bardzo syte i
naprawdę warte zachodu i czasu.




Składniki:
  • 20 równych ziemniaków
  • 20 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 dużych ząbków czosnku 
  • 1 jajko
  • 5 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 małe cebule
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól& pieprz

Ziemniaki obieramy i nożem, czy specjalną
obieraczką wydrążamy środek ziemniaka,
uważając żeby nie zrobić dziury po bokach.
Mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, jajko,
łyżeczkę soli i pieprz mieszamy.
Masa ma być w miarę spójna-
napełniamy nią umyte ziemniaki.
Gotujemy w osolonej wodzie
razem z wydrążonymi środkami ziemniaka,
do momentu aż ziemniaki będą delikatnie twarde.
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy,
myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule drobno siekamy.
Warzywa podsmażamy na oliwie przez 5 minut,
przekładamy do nich ziemniaki
zalewamy wodą do połowy,
dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i
gotujemy do miękkości ziemniaków-
jakieś 10 minut.
Po tym czasie delikatnie przenosimy ziemniaki na talerz i
doprawiamy warzywa do smaku solą i pieprzem-
nie żałujemy, ma być ostro i wyraziście.
Dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i
wkładamy ziemniaki z powrotem do garnka.
Mieszamy i podajemy.


3 komentarze:

  1. Mam problem i potrzebuję uściślenia
    Nadziane ziemniaki wsadzamy do gara i gotujemy do "prawie miękkości" a potem gotujemy je jeszcze raz z tymi warzywami??, a co z tymi ugotowanymi środkami ziemniaków (te wydrążone części)?
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki muszą pozostać delikatnie twardawe, później przekładamy je do warzyw- razem ze środkami ziemniaków i gotujemy do miękkości.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Mój luby zeżarł łapczywie 3, zatem zapewne dobre:) Pachnę czosnkiem:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...