14 grudnia 2012

Bogracz- zupa gulaszowa

Bogracz- to inaczej węgierska zupa gulaszowa,
a uściślając chodzi głównie o gar- czyli kociołek.
Ja kociołka nie mam w domu i trudno byłoby ugotować coś na podłodze w kuchni.
Dlatego trzeba sobie poradzić na zwykłej kuchence w zwykłym garnku-
też wyjdzie..!
Talerz tej zupy zdecydowanie może zaspokoić apetyt niejednego głodomora.
Soczyste i kruche kawałki mięsa, papryka, pieczarki, ziemniaki i pomidory...
a do tego kromka chleba i jesteśmy w raju.
Zupa nie jest najszybsza w przygotowaniu, trzeba jej trochę czasu poświęcić,
ale smakiem wynagradza długi okres czekania.
Do zupy można dodać jeszcze przecier pomidorowy, słodką czy ostrą paprykę czy cebulę.
Z natką pietruszki smakuje rewelacyjnie!



Składniki:
  • 50 dkg mięsa wieprzowego: łopatka, karczek, szynka
  • 2 duże papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • olej
  • sól i pieprz


W garnku na dużym ogniu na 2 łyżkach oleju smażymy umyte i pokrojone w kostkę mięso.
Kiedy zacznie puszczać soki zmniejszamy ogień i zalewamy mięso 2 litrami wody.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listki laurowe, ziele, łyżeczkę soli i
gotujemy przez ok 40 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju,
solimy i czekamy aż cała woda odparuje.
Pieczarki, pomidory i pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka i
gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 min.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie papryką.


8 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje, z checią bym spróbowała:)


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:)) zjadłam dzisiaj ostatnią miseczkę:) zdecydowanie musisz zrobić:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lubię jak koń owies, rzadko widzę tak pięknie mięsistą zupę w blogerskim światku, ja daję sporo ostrej papryki do niej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) ja dowaliłam sporo pieprzu, także już z papryki zrezygnowałam..:))

      Usuń
  3. Pysznie wyglada..muszę kiedy zrobić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jest pyszna, a jaka syta! Polecam:)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...