prawdziwa uczta dla podniebienia.
Pyszne, delikatne, ziemniaczane kotleciki z
paluszkami krabowymi i jajkiem.
Czasami jest to miła odskocznia od ostrego chili.
Polecam, są pyszne, myślę,
że dzieciaczkom też posmakują.
Tworzy się na nich prze-apetyczna skorupka!
Nic więcej nie powiem,
sami musicie wypróbować!
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 8 jajek
- 20 dkg sera zółtego
- 2 małe cebule
- 7 paluszków surimi
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- olej
- sól& pieprz
7 Jajek gotujemy na twardo i
kroimy je wraz z paluszki w kostkę.
Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę,
a pokrojone cebule podsmażamy na oleju.
Do ziemniaków dorzucić starty na tarce ser, paluszki, jajka i cebule.
Doprawić do smaku solą i pieprzem- dość intensywnie.
Wbijamy jedno jajo, dodajemy mąkę,
w razie konieczności dodać trochę bułki tartej.
Formujemy kolety i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju do zrumienienia.
Proponuję je podać z ryżem i ćwikłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)