wziąć do pracy na przekąskę,
ale zastąpi również obiad- bez problemu.
Pizzerinki są pyszne i soczyste dzięki pomidorowi,
który 'odwala' tu kawał dobrej roboty.
Na imprezce również spiszą się doskonale.
Na zimno smakują równie dobrze.
Składniki:
- 80 dkg mąki pszennej
- 3/4 kostki drożdży-75g.
- 20 dkg. sera żółtego
- 10 dkg salami
- 3 duże cebule
- olej/oliwa
- 1 duży pomidor
- papryczki chili z zalewy albo świeże
- cukier
- sól& pieprz
- sos do pizzy
W szklance rozkruszamy drożdże, dodajemy
1 łyżeczkę cukru i zalewamy w miarę ciepłą wodą.
Rozpuszczamy drożdże i mieszamy,
kiedy już się rozpuszczą napełniamy do
końca szklankę wodą i wlewamy
do mąki z dodatkiem szczypty soli.
Dodajemy 2 łyżki oliwy i zostawiamy na chwilkę.
Kiedy na mące zaczną pojawiać się bąbelki
mieszamy dokładnie, następnie przekładamy
na blat i wyrabiamy na gładką kulę,
którą z powrotem wkładamy do miski,
przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym
miejscu i zostawiamy na jakieś 30 min. minimum.
W międzyczasie w talarki kroimy cebule, chili i pomidora,
salami w większą kostkę, albo na półplasterki.
Na oleju szklimy cebule, przyprawiamy do smaku.
Wyrośnięte ciasto rwiemy na niewielkie kawałki i
nadajemy im odpowiedniego kształtu rozbijając delikatnie ręką.
Kładziemy je na folię aluminiową rozłożoną na blaszce,
na każdym placku rozprowadzamy sos, na to salami,
plasterek pomidora, podsmażoną cebulkę, chili a na to ser.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
na ok. 200-220 stopni i pieczemy 10 min.
w zależności od piekarnika.
Muszą być naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńIdealne na piknikowy obiadek.
OdpowiedzUsuńPychota! A pizza z dodatkiem pomidora jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńzgadzam się, pomidory w ogóle są bombowe! :)
UsuńJestem antytalentem w tym kierunku, ale ostatni raz w życiu jeszcze raz spróbuję...Obiecuję, że ktopka w kropkę będę trzymać się przepisu, a jak się uda to Cię ozłocę.
OdpowiedzUsuńDobra:)
Usuń