Strony

23 kwietnia 2012

Zupa z młodej fasolki szparagowej

W sezonie na fasolkę mogę tę zupę jeść przez
7 dni w tygodniu,
na śniadanie, obiad i kolację.
Pyszna, pachnąca latem i młodymi warzywami,
jak ja za tą zupą tęsknię..
Jest po prostu pyszna i mimo śmietanki
jest lekka, ale bardzo syta.
Można ją zrobić bardziej dietetycznie i
zamiast wywaru mięsnego-
którego ja jak zwykle robię z kości od schabu,
można ugotować wywar z
tych pysznych warzyw.
Albo dodać połowę mniej śmietanki,
też będzie pyszna.





Składniki:
  • 1-2 kości schabowe
  • 1 kg. fasolki szparagowej
  • 1- 1,5 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól& pieprz


Do dużego gara (5l.) nalewamy zimną wodę- 
połowę, bo dodając warzywa będzie akurat pełny. 
Kości myjemy, dorzucamy do wody i solimy. 
Gdy wypłyną szumowiny zbieramy je. 
Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i obrane, 
umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, 
marchewki, pietruszkę, seler. 
Z fasolki obcinamy końce, kroimy na pół i 
również dorzucamy do całości. 
Gotujemy ok. 15- 20 min. 
Fasolka ma zostać chrupka. 
Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i 
pieprzem do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)