7 dni w tygodniu,
na śniadanie, obiad i kolację.
Pyszna, pachnąca latem i młodymi warzywami,
jak ja za tą zupą tęsknię..
Jest po prostu pyszna i mimo śmietanki
jest lekka, ale bardzo syta.
Można ją zrobić bardziej dietetycznie i
zamiast wywaru mięsnego-
którego ja jak zwykle robię z kości od schabu,
można ugotować wywar z
tych pysznych warzyw.
Albo dodać połowę mniej śmietanki,
też będzie pyszna.
Składniki:
- 1-2 kości schabowe
- 1 kg. fasolki szparagowej
- 1- 1,5 młodych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól& pieprz
Do dużego gara (5l.) nalewamy zimną wodę-
połowę, bo dodając warzywa będzie akurat pełny.
Kości myjemy, dorzucamy do wody i solimy.
Gdy wypłyną szumowiny zbieramy je.
Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i obrane,
umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki,
marchewki, pietruszkę, seler.
Z fasolki obcinamy końce, kroimy na pół i
również dorzucamy do całości.
Gotujemy ok. 15- 20 min.
Fasolka ma zostać chrupka.
Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i
pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)