które dobitnie kojarzą mi się z Wielkanocą.
A na świąteczny stół proponuję podać
sos tatarski właśnie z jajcami.
Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu,
a możecie go podać nawet do kanapki z szynką.
Jajka można oczywiście wkroić do sosu.
Właściwie to ta 'sałatka' nadaje się na każdą okazję,
u cioci na imieninach też
sprawdzi się rewelacyjnie.
Składniki:
- 1 słoik grzybków marynowanych
- 1/2 słoika ogórków konserwowych
- 7- 8 jajek
- majonez
- sól& pieprz
Grzybki- ja użyłam swoich pieczarek marynowanych
i ogórki kroimy w kosteczkę,
jajka gotujemy na twardo.
Można wkroić do sosu, a można również podawać oddzielnie.
Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem.
Super
OdpowiedzUsuńTylko jakie słoiki...
Słoiki ok. 800 gramowe :)
UsuńNatomiast i ogórki i grzybki są różne, więc trzeba sprawdzać smak sosu na bieżąco, żeby nie przedobrzyć :)
Pozdrawiam
Ja robię o wiele bardziej wzbogacony sos tatarski. Oprócz produktów podanych przez Ciebie dodaję pozostałe w ilości zależnej od wielkości miski i uznania.
OdpowiedzUsuńOto mój przepis:
- jajka zawsze wkrawam do sosu (dodają aksamitności)- 6-8 szt.
- ogórki kiszone (drobna kostka)
- ogórki konserwowe (najlepiej korniszony)
- grzybki marynowane (najlepiej własnej roboty, ale pieczarki też są dobre)
Ogórki i grzybki w ilości dowolnej, najczęściej daję ok. 1 słoika grzybków i po 4-5 ogórków, tyle samo kiszonych, co konserwowych
- cebulę drobno posiekaną - 1-2 szt.
- groszek konserwowy (1 puszka, koniecznie przepłukany wodą)
- chrzan tarty - ok. 2-3 pełne łyżeczki(może być ze słoiczka, ja wybieram ten łagodniejszy może być to również gotowy krem chrzanowy)-
koniecznie dla podniesienia smaku,
- majonez - 2-3 łyżki stołowe
- musztarda, około 2-3 łyżeczki
- śmietana - ja dodaję na samym końcu, średnio-gęstą, na ogół 12%.
Dolewam tyle by mieć odpowiednią konsystencję, ale na
te proporcje ok.1/2 litra
- odrobina cukru dla zrównoważenia smaku
- sól i pieprz do smaku, jeśli potrzeba, gdyż ogórki kiszone i przyprawy
zawierają zwykle wystarczającą ilość soli
- można dodać paprykę konserwową, kapary (w oryginalnych przepisach na
sos tatarski są niezbędne), czasami można dodać szynkę dosyć drobno
pokrojoną w małe paseczki lub kostkę)
Uwaga: Sos musi się przegryźć, około 1- godz. w lodówce, później proponuję przemieszać, spróbować i ewentualnie doprawić, lub gdy jest za ostry dolać śmietany.
Sos przyrządzany przeze mnie jest doskonały zarówno do jajek, jak i do wędliny. U mnie w święta niezbędny! Ze względu na kaloryczność tej potrawy jemy go właściwie tylko w okresie świątecznym i znika w tempie błyskawicznym, bo jest pyszny. Jest to przepis od kilku pokoleń w naszej rodzinie. Polecam spróbować raz, a się przekonacie sami.
Pozdrawiam
No, muszę przyznać, że ilość składników jest imponująca...
UsuńU mnie w domu, sos tatarski, to po prostu sos tatarski:) i zawsze są te podstawowe składniki, czyli ogórki, grzybki czy pieczarki marynowane i jajka.
Taki sos odpowiada mi najbardziej, ale nigdy i nigdzie nie miałam okazji spróbować takiego sosu jak Twój.
Nie znałam takiego przepisu nawet, także miło, że się nim podzieliłaś/eś Anonimie :)
Pozdrawiam:)