Spaghetti bolognese,
czyli po naszemu bolońskie już robiłam.
Teraz czas na troszkę inną wersję tego pysznego sosu.
Moja Mamuśka sosu bolognese nie robi z mięsa mielonego, tylko krojonego.
Dzisiaj zostało mi trochę mięsa z żeberek, więc postanowiłam go użyć do sosu.
I muszę powiedzieć, że wyszło mi prawie tak dobre jak Mamuśki!
Mięsa można użyć właściwie każdego: wołowiny, wieprzowiny, mieszanego,
z kurczaka też będzie dobre, choć jeśli już musi być drób,
to proponuję użyć pałek, udek, ćwiartek, a nie piersi.
Bo mięso z biustu kury jest suche.
Najlepsze będzie już ugotowane, np. z zupy.
Tak więc polecam szczerze ten przepis,
zwłaszcza, że jest naprawdę pyszny i
bardzo szybki do zrobienia.
30 września 2012
25 września 2012
Domowa chińszczyzna
Domowa chińszczyzna kojarzy się zwykle
z warzywami wrzuconymi na patelnię i ryżem-
czyli ogólnie rzecz biorąc trochę wieje nudą.
Ale... dodając do niej sos,
który podkreśli smak to poczujemy
się jak w najlepszej chińskiej knajpce!
Sos to moja inwencja twórcza i
muszę nieskromnie przyznać,
że całość komponuje się wspaniale.
Śmietanka robi tu za mleczko kokosowe
i spisuje się całkiem całkiem!
Użyłam mrożonki chińskiej-
i uważam, że używanie gotowych
półproduktów w kuchni to wcale nie zbrodnia.
Nie szaleję z nimi w kuchni często,
ale kiedy mogę albo kiedy mi się nie chce...
Nie obędzie się oczywiście jeszcze bez kurczaka i ryżu.
Ja użyłam ryżu Parboiled z dzikim z Podravki i
powiem szczerze, że kombinacja wyszła świetnie.
Ten ryż świetnie pasuje do
chińszczyzny i się naprawdę sprawdził.
Danie ekspresowe.
Szczerze polecam, bo wszystko razem-
palce i talerz lizać!!
z warzywami wrzuconymi na patelnię i ryżem-
czyli ogólnie rzecz biorąc trochę wieje nudą.
Ale... dodając do niej sos,
który podkreśli smak to poczujemy
się jak w najlepszej chińskiej knajpce!
Sos to moja inwencja twórcza i
muszę nieskromnie przyznać,
że całość komponuje się wspaniale.
Śmietanka robi tu za mleczko kokosowe
i spisuje się całkiem całkiem!
Użyłam mrożonki chińskiej-
i uważam, że używanie gotowych
półproduktów w kuchni to wcale nie zbrodnia.
Nie szaleję z nimi w kuchni często,
ale kiedy mogę albo kiedy mi się nie chce...
Nie obędzie się oczywiście jeszcze bez kurczaka i ryżu.
Ja użyłam ryżu Parboiled z dzikim z Podravki i
powiem szczerze, że kombinacja wyszła świetnie.
Ten ryż świetnie pasuje do
chińszczyzny i się naprawdę sprawdził.
Danie ekspresowe.
Szczerze polecam, bo wszystko razem-
palce i talerz lizać!!
19 września 2012
Zupa grochowa z grochu łuskanego
Grochówka jest już znana od lat, robiona z grochu całego, dużego
ale również właśnie z łuskanego.
Grochu łuskanego nie trzeba wcześniej moczyć w wodzie,
a to jest bardzo duży plus- bo zupę robi się szybciej.
Choć i tak nie jest to szybka zupa.
Musi się długo gotować, żeby groch się fajnie rozkleił i rozgotował.
Przeważnie takie zupy gotuje się
na wędzonce, przynajmniej u mnie w doumu-
Mamuśka zawsze robi na kościach czy żeberkach wędzonych.
Wtedy jest naprawdę pyszna.
Ja użyłam wędzonego boczku- bo nie znalazłam nic innego
i zupa wyszła naprawdę dobra.
Koniecznie z dużą ilością majeranku!!
Dzięki, któremu zupa łatwiej się będzie trawić
i skutki grochu nie będą tak...
intensywne i dokuczliwe.
ale również właśnie z łuskanego.
Grochu łuskanego nie trzeba wcześniej moczyć w wodzie,
a to jest bardzo duży plus- bo zupę robi się szybciej.
Choć i tak nie jest to szybka zupa.
Musi się długo gotować, żeby groch się fajnie rozkleił i rozgotował.
Przeważnie takie zupy gotuje się
na wędzonce, przynajmniej u mnie w doumu-
Mamuśka zawsze robi na kościach czy żeberkach wędzonych.
Wtedy jest naprawdę pyszna.
Ja użyłam wędzonego boczku- bo nie znalazłam nic innego
i zupa wyszła naprawdę dobra.
Koniecznie z dużą ilością majeranku!!
Dzięki, któremu zupa łatwiej się będzie trawić
i skutki grochu nie będą tak...
intensywne i dokuczliwe.
18 września 2012
Gulasz z papryką i makaronem penne
Pyszne kawałki mięsa w sosie z cebulą, papryką i
aromatycznym makaronem.
Z aromatycznym dlatego, że -gotował się właśnie w tym sosie!
Mięso jest kruche i delikatne.
Użyłam mięsa z karczku, ale można je zastąpić łopatką
czy mięsem wołowym.
Do sosu nie dodałam mąki, więc jest dużo mniej kaloryczne.
Makaron penne można zastąpić,
np. kokardkami.
Polecam.
aromatycznym makaronem.
Z aromatycznym dlatego, że -gotował się właśnie w tym sosie!
Mięso jest kruche i delikatne.
Użyłam mięsa z karczku, ale można je zastąpić łopatką
czy mięsem wołowym.
Do sosu nie dodałam mąki, więc jest dużo mniej kaloryczne.
Makaron penne można zastąpić,
np. kokardkami.
Polecam.
14 września 2012
Domowe Sushi
Sushi to przepyszne danie,
przekąska z kuchni japońskiej.
Podawane zazwyczaj z owocami morza,
czy świeżymy rybami, łososiem czy
rybą maślaną, ale również z warzywami,
a nawet z owocami.
Kombinacji jest mnóstwo!
Jadłam już chyba wszystkie możliwe i
wszystkie uwielbiam jednakowo.
Natomiast ta przyjemność słono kosztuje.
Tak więc postanowiłam zrobić sushi w domu-
pierwszy raz!
Przyznam, że najdroższe ze
składników są chyba algi - nori.
Reszta- zwłaszcza, że ryż do sushi
dostałam od firmy Podravka,
jest dostępna w większych marketach.
Moje pierwsze sushi zrobiłam ze
świeżym ogórkiem i paluszkami krabowymi- surimi.
I wyszło naprawdę pysznie!
Ryż jest naprawdę dobry, zupełnie inny niż zwykły.
Już podczas przygotowywania go pachniało sushi!
I już nie mogłam się doczekać efektu końcowego-
I oto on.
Niebo w gębie i gęba w niebie-
zdecydowanie będę robić często domowe sushi,
bo wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Szczerze zachęcam do spróbowania!
przekąska z kuchni japońskiej.
Podawane zazwyczaj z owocami morza,
czy świeżymy rybami, łososiem czy
rybą maślaną, ale również z warzywami,
a nawet z owocami.
Kombinacji jest mnóstwo!
Jadłam już chyba wszystkie możliwe i
wszystkie uwielbiam jednakowo.
Natomiast ta przyjemność słono kosztuje.
Tak więc postanowiłam zrobić sushi w domu-
pierwszy raz!
Przyznam, że najdroższe ze
składników są chyba algi - nori.
Reszta- zwłaszcza, że ryż do sushi
dostałam od firmy Podravka,
jest dostępna w większych marketach.
Moje pierwsze sushi zrobiłam ze
świeżym ogórkiem i paluszkami krabowymi- surimi.
I wyszło naprawdę pysznie!
Ryż jest naprawdę dobry, zupełnie inny niż zwykły.
Już podczas przygotowywania go pachniało sushi!
I już nie mogłam się doczekać efektu końcowego-
I oto on.
Niebo w gębie i gęba w niebie-
zdecydowanie będę robić często domowe sushi,
bo wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Szczerze zachęcam do spróbowania!
12 września 2012
Jajko sadzone z ziołowymi smażonymi ziemniaczkami
Jajka sadzone, to taki typowy i polski obiad.
Przeważnie robiony w ciepłe,
letnie dni, ale niekoniecznie.
To bardzo szybkie danie, a podane z
takimi złocistymi i rumianymi ziemniaczkami
to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Podawane z jogurtem, kefirem czy śmietaną.
Ziemniaczki robi się dosłownie
w 20 minut, a jajka w 2-3.
Tak więc obiad jest szybki w przygotowaniu i
szczerze polecam zabieganym.
Przeważnie robiony w ciepłe,
letnie dni, ale niekoniecznie.
To bardzo szybkie danie, a podane z
takimi złocistymi i rumianymi ziemniaczkami
to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Podawane z jogurtem, kefirem czy śmietaną.
Ziemniaczki robi się dosłownie
w 20 minut, a jajka w 2-3.
Tak więc obiad jest szybki w przygotowaniu i
szczerze polecam zabieganym.
10 września 2012
Makaron z tuńczykiem
Bardzo szybki, bardzo dobry i tani makaron.
Nic skomplikowanego-
makaron, przecier pomidorowy, śmietana i tuńczyk-
zero pracy, a obiad w 10 minut gotowy.
To mój ulubiony ekspresowy makaron.
Robię go dosyć często kiedy wpadam do domu i nic nie ma...
Albo kiedy po prostu mam ochotę na szybki obiad.
A ten smakuje mi za każdym razem tak samo dobrze i po x latach jeszcze mi się nie znudził.
Użyłam makaronu kolanka firmy Podravka.
Pierwszy raz w życiu gotowałam makaron w woreczku!!
I muszę przyznać, że poszło całkiem sprawnie.
Duży plus za to, że makaronu nie trzeba mieszać co chwilę-
woreczki nie przywierają a makaron się nie skleja.
Jednym słowem, makaron w woreczku,
to świetna sprawa i naprawdę duża wygoda.
Polecam.
Nic skomplikowanego-
makaron, przecier pomidorowy, śmietana i tuńczyk-
zero pracy, a obiad w 10 minut gotowy.
To mój ulubiony ekspresowy makaron.
Robię go dosyć często kiedy wpadam do domu i nic nie ma...
Albo kiedy po prostu mam ochotę na szybki obiad.
A ten smakuje mi za każdym razem tak samo dobrze i po x latach jeszcze mi się nie znudził.
Użyłam makaronu kolanka firmy Podravka.
Pierwszy raz w życiu gotowałam makaron w woreczku!!
I muszę przyznać, że poszło całkiem sprawnie.
Duży plus za to, że makaronu nie trzeba mieszać co chwilę-
woreczki nie przywierają a makaron się nie skleja.
Jednym słowem, makaron w woreczku,
to świetna sprawa i naprawdę duża wygoda.
Polecam.
6 września 2012
The Versatile Blogger Award
Wczoraj 'kopnął' mnie zaszczyt i dostałam
nominację do Versatile Blogger Awar.
Bardzo mi miło z tego powodu, bo zabawa jest przednia!
A do zabawy zaprosiła mnie:
Kasia z bloga Grzechy Podniebienia,
której jeszcze raz dziękuję ;-)
nominację do Versatile Blogger Awar.
Bardzo mi miło z tego powodu, bo zabawa jest przednia!
A do zabawy zaprosiła mnie:
Kasia z bloga Grzechy Podniebienia,
której jeszcze raz dziękuję ;-)
Makaron z bakłażanem i tuńczykiem w sosie pomidorowym
Ten przepis to totalna improwizacja,
bakłażan zalegał w kuchni już od jakiegoś czasu,
końcówka passaty pomidorowej też,
a tuńczyka zwykle mam w domu.
Więc pomyślała, ze może coś z tego będzie i ....
nie mogłam oderwać się od talerza!!!
Wyszło pysznie, delikatnie i
niemalże dietetycznie.
Czasami z resztek można
wyczarować naprawdę coś pysznego.
I muszę przyznać, że to danie będzie
gościć u mnie często!
Makron bucatini można zastąpić
spaghetti, świderkami, tagliatelle-
w zasadzie jakim tylko chcemy.
Polecam!
bakłażan zalegał w kuchni już od jakiegoś czasu,
końcówka passaty pomidorowej też,
a tuńczyka zwykle mam w domu.
Więc pomyślała, ze może coś z tego będzie i ....
nie mogłam oderwać się od talerza!!!
Wyszło pysznie, delikatnie i
niemalże dietetycznie.
Czasami z resztek można
wyczarować naprawdę coś pysznego.
I muszę przyznać, że to danie będzie
gościć u mnie często!
Makron bucatini można zastąpić
spaghetti, świderkami, tagliatelle-
w zasadzie jakim tylko chcemy.
Polecam!
5 września 2012
Makaron bucatini z łososiem w sosie śmietanowym
Łosoś to bardzo wdzięczna i delikatna ryba,
świetnie komponuje się
z wieloma sosami i dodatkami.
Ja łososia uwielbiam poieczonego w folii
z cytryną i pieprzem cytrynowym-
smakuje świetnie!
Ale nie mając zbyt wiele czasu,
na przygotowanie i zjedzenie obiadu,
rybę można podsmażyć na patelni-
co trwa dosłownie 2-3 minuty.
Sos śmietanowy doskonale tu pasuje,
a grubomielone kawałki pieprzu
dodają ostrości delikatnemu łososiowi.
Wszystko podałam z makaronem bucatini,
ale będzie tu pasował każdy rodzaj pasty.
Podsumowując- pyszny i szybki obiad.
świetnie komponuje się
z wieloma sosami i dodatkami.
Ja łososia uwielbiam poieczonego w folii
z cytryną i pieprzem cytrynowym-
smakuje świetnie!
Ale nie mając zbyt wiele czasu,
na przygotowanie i zjedzenie obiadu,
rybę można podsmażyć na patelni-
co trwa dosłownie 2-3 minuty.
Sos śmietanowy doskonale tu pasuje,
a grubomielone kawałki pieprzu
dodają ostrości delikatnemu łososiowi.
Wszystko podałam z makaronem bucatini,
ale będzie tu pasował każdy rodzaj pasty.
Podsumowując- pyszny i szybki obiad.
4 września 2012
Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą
Przepis dostałam od Mamuśki,
która z kolei jadła tą sałatkę u znajomej
i strasznie Jej posmakowała.
Tak więc sałatka Lidki trafiła i do mnie.
Muszę przyznać, że faktycznie-
jest mało składnikowa i pyszna!
Sałatka jest szybka do zrobienia- tak w sam raz dla
niespodziewanych gości.
Ze stołu znika równie szybko.
A żeby nie była tak ciężka, to proponuję majonez pomieszać
z jogurtem naturalnym.
która z kolei jadła tą sałatkę u znajomej
i strasznie Jej posmakowała.
Tak więc sałatka Lidki trafiła i do mnie.
Muszę przyznać, że faktycznie-
jest mało składnikowa i pyszna!
Sałatka jest szybka do zrobienia- tak w sam raz dla
niespodziewanych gości.
Ze stołu znika równie szybko.
A żeby nie była tak ciężka, to proponuję majonez pomieszać
z jogurtem naturalnym.
3 września 2012
Zupa z łososiem, brokułami i grzybkami mun
Zupa jest pyszna!
Świeże i chrupiące brokuły, delikatny łosoś i grzybki mun-
rewelacyjne połączenie.
Dodatkowo smak wzbogaca sos sojowy i teriyaki.
A co najważniejsze zupa jest szybka do zrobienia.
Podałam ją z makaronem tagliatelle nidi firmy Podravka-
chyba mój ulubiony makaron! Jest pyszny!
Przygotowanie zajmuje właśnie tyle co ugotowanie i odcedzenie makaronu.
Będzie tu pasować również makaron sojowy czy ryżowy.
Szczerze polecam.
Świeże i chrupiące brokuły, delikatny łosoś i grzybki mun-
rewelacyjne połączenie.
Dodatkowo smak wzbogaca sos sojowy i teriyaki.
A co najważniejsze zupa jest szybka do zrobienia.
Podałam ją z makaronem tagliatelle nidi firmy Podravka-
chyba mój ulubiony makaron! Jest pyszny!
Przygotowanie zajmuje właśnie tyle co ugotowanie i odcedzenie makaronu.
Będzie tu pasować również makaron sojowy czy ryżowy.
Szczerze polecam.
1 września 2012
Sałatka z makaronem stelline i paluszkami krabowymi
Szybka i bardzo smaczna sałatka.
Sałatki z makaronami są szczególnie smaczne,
a z tymi malutkimi smakują świetnie.
Sałatka typowo imprezowa-
zdecydowanie nadaje się na parapetówkę.
Sosy majonezowe są dosyć ciężkie,
więc proponuję dodać
pół na pół z jogurtem naturalnym.
Do sałatki można również
dodać jakąś wędlinę,
ząbek czosnku czy inne przyprawy.
Ogórek dodaje fajnej świeżości,
polecam posypać zieleniną.
Sałatki z makaronami są szczególnie smaczne,
a z tymi malutkimi smakują świetnie.
Sałatka typowo imprezowa-
zdecydowanie nadaje się na parapetówkę.
Sosy majonezowe są dosyć ciężkie,
więc proponuję dodać
pół na pół z jogurtem naturalnym.
Do sałatki można również
dodać jakąś wędlinę,
ząbek czosnku czy inne przyprawy.
Ogórek dodaje fajnej świeżości,
polecam posypać zieleniną.
Subskrybuj:
Posty (Atom)