aromatycznym makaronem.
Z aromatycznym dlatego, że -gotował się właśnie w tym sosie!
Mięso jest kruche i delikatne.
Użyłam mięsa z karczku, ale można je zastąpić łopatką
czy mięsem wołowym.
Do sosu nie dodałam mąki, więc jest dużo mniej kaloryczne.
Makaron penne można zastąpić,
np. kokardkami.
Polecam.
Składniki:
- 50 dkg mięsa z karkówki
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 30-40 dkg makaronu penne
- 2-3 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego 30%
- 1 łyżka papryki ostrej
- sól& pieprz
Mięso dokładnie myjemy,
pozbywamy się nadmiaru tłuszczu i
kroimy na spore kawałki.
W dobrze rozgrzanym garnku na oleju
smażymy mięso na dużym ogniu.
Kiedy będzie już rumiane,
dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażymy przez 3-4 minuty mieszając.
Następnie dolewamy 2 litry wody.
Gotujemy mięso pod przykryciem
na średnim ogniu przez 1- 1,5 h.
Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie i
dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,
przecier pomidorowy i doprawiamy
papryką i pieprzem.
Dosypujemy makaron.
Gotujemy jeszcze 6-7 minut.
Doprawiamy do smaku solą.
bardzo apetyczne :) bardzo lubie takie makaronowe dania
OdpowiedzUsuńOj te makarony, chyba jestem uzależniona :D
OdpowiedzUsuń