Strony

18 września 2012

Gulasz z papryką i makaronem penne

Pyszne kawałki mięsa w sosie z cebulą, papryką i
aromatycznym makaronem.
Z aromatycznym dlatego, że -gotował się właśnie w tym sosie!
Mięso jest kruche i delikatne.
Użyłam mięsa z karczku, ale można je zastąpić łopatką
czy mięsem wołowym.
Do sosu nie dodałam mąki, więc jest dużo mniej kaloryczne.
Makaron penne można zastąpić,
np. kokardkami.
Polecam.





Składniki:
  • 50 dkg mięsa z karkówki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 30-40 dkg makaronu penne
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 30%
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • sól& pieprz


Mięso dokładnie myjemy,
pozbywamy się nadmiaru tłuszczu i
kroimy na spore kawałki.
W dobrze rozgrzanym garnku na oleju
smażymy mięso na dużym ogniu.
Kiedy będzie już rumiane,
dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażymy przez 3-4 minuty mieszając.
Następnie dolewamy 2 litry wody.
Gotujemy mięso pod przykryciem
na średnim ogniu przez 1- 1,5 h.
Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie i
dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,
przecier pomidorowy i doprawiamy
papryką i pieprzem.
Dosypujemy makaron.
Gotujemy jeszcze 6-7 minut.
Doprawiamy do smaku solą.

2 komentarze:

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)