przekąska z kuchni japońskiej.
Podawane zazwyczaj z owocami morza,
czy świeżymy rybami, łososiem czy
rybą maślaną, ale również z warzywami,
a nawet z owocami.
Kombinacji jest mnóstwo!
Jadłam już chyba wszystkie możliwe i
wszystkie uwielbiam jednakowo.
Natomiast ta przyjemność słono kosztuje.
Tak więc postanowiłam zrobić sushi w domu-
pierwszy raz!
Przyznam, że najdroższe ze
składników są chyba algi - nori.
Reszta- zwłaszcza, że ryż do sushi
dostałam od firmy Podravka,
jest dostępna w większych marketach.
Moje pierwsze sushi zrobiłam ze
świeżym ogórkiem i paluszkami krabowymi- surimi.
I wyszło naprawdę pysznie!
Ryż jest naprawdę dobry, zupełnie inny niż zwykły.
Już podczas przygotowywania go pachniało sushi!
I już nie mogłam się doczekać efektu końcowego-
I oto on.
Niebo w gębie i gęba w niebie-
zdecydowanie będę robić często domowe sushi,
bo wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Szczerze zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- 250 g ryżu do sushi firmy Podravka
- 4-5 łyżek octu ryżowego
- 2-3 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 1 długi świeży ogórek
- 6- 8 paluszków krabowych
- 3 lsitki Alg Nori
- sos sojowy
- wasabi
Ryż dokładnie płuczemy pod wodą
do momentu kiedy woda będzie zupełnie przezroczysta.
Gotujemy w delikatnie osolonej
wodzie według zaleceń producenta.
Wykładamy na talerz, dodajemy cukier i ocet.
Mieszamy i próbujemy czy smak nam już odpowiada.
Ogórka myjemy i kroimy w paski,
pozbywamy się miąższu.
Paluszki surimi kroimy na połówki.
Na macie rozkładamy liście Nori,
na niego ryż do 3/4 wysokości.
Na samym dole, blisko od siebie
wzdłuż smarujemy wasabi,
na to ogórek i 2 połówki paluszków.
I zwijamy mocno dociskając.
Każdy rulon kroimy na 6-8 kawałków.
Podajemy z sosem sojowym.
Pycha!
Świetnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam jeszcze sama sushi. Świetnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńNo, no, całkiem ładnie Ci się zrolowały! ;) Uwielbiam sushi! Pobudziłaś moje zmysły... ;)
OdpowiedzUsuń