Przeważnie robiony w ciepłe,
letnie dni, ale niekoniecznie.
To bardzo szybkie danie, a podane z
takimi złocistymi i rumianymi ziemniaczkami
to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Podawane z jogurtem, kefirem czy śmietaną.
Ziemniaczki robi się dosłownie
w 20 minut, a jajka w 2-3.
Tak więc obiad jest szybki w przygotowaniu i
szczerze polecam zabieganym.
Składniki:
(na 1 porcję)
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól& pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy,
kroimy w dosyć grube talarki.
Gotujemy w osolonej wodzie przez
15-20 minut, tak aby się nie rozpadały.
Na 2 łyżkach masła podsmażamy ziemniaczki
z każdej strony, posypujemy
tymiankiem i papryką.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaczki odkładamy na bok.
Na tej samej patelni, rozpuszczamy pozostałe masło i
wybijamy delikatnie jajka-
tak aby nie naruszyć ich struktury.
Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
Żółtko musi pozostać troszkę płynne.
Jajka przyprawiamy delikatnie solą.
Podajemy z kefirem, śmietaną czy jogurtem.
Tradycyjnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuń