24 lutego 2013

Barszcz czerwony z ziemniakami

Uwielbiam barszcz czerwony,
ten jego niesamowity kolor i walory smakowe..
Zawsze podaję go z ziemniakami.
Troszkę ułatwiam sobie sprawę
bo wkrawam ziemniaki od razu do zupy,
więc wszystko jest w jednym garze.
Do barszczu dodaję również koncentrat z buraków-
taki gotowy, ze sklepu.
Wychodzi bardziej intensywny w smaku i bardziej czerwony.
A co! czasami można się wspomóc gotowcami.
Przecież wszystko jest dla ludzi.
Barszcz możecie ugotować na wywarze jarzynowym, albo tak jak ja na mięsiwie.
Kości schabowe można zastąpić żeberkami,
antrykotem czy po prostu kawałkiem fajnej wołowinki.





22 lutego 2013

Makaron rigatoni w sosie z serów pleśniowych

Nieprzyzwoicie pyszny sos!
Do sosu użyłam 3 rodzajów sera i powiem wam, że...
Ten makaron ma moc!
Oprócz tego, że danie jest bardzo szybkie
to jeszcze cholernie syte.
Bo w momencie łapczywego podnoszenia kolejnej porcji,
usta w dalszym ciągu się ślinią,
a brzusio odmawia posłuszeństwa...
Niestety...
Choć walczyłam dzielnie!
Pyszne, polecam z pełnym przekonaniem.
Jak spróbujecie, to pokochacie!



18 lutego 2013

Sałatka z makaronem i kurczakiem w stylu orientalnym

Makaron- w moim przypadku długaśne nitki,
czyli spaghetti,
pomidorki koktajlowe,
gotowany kurczak i sos słodko- kwaśny.
Bomba!
Zrobiłam tą sałatkę do pracy,
dlatego nie będę się rozpisywać
bo jeszcze nie wyszłam, a już się spóźniłam! :-)
Smaku nie da się opisać, rewelacja!
Bardzo mało skomplikowana sałatka i
można powiedzieć, że lekka,
mimo obecności makaronu.
Musicie spróbować.


7 lutego 2013

Kluseczki z jogurtu naturalnego

Tanie, szybkie, delikatne i pyszne.
Idealnie pasuje do tych kluseczków.
Robiłam już kiedyś podobnie,
ale tamte były ze śmietany i były krojone jak kopytka.
Te są bardziej luźne,
kładzione łyżką do wody,
są lżejsze i tak samo pyszne jak te śmietanowe.
Podajemy z sosami, mięsami,
z bułką tartą, w zupie, na słodko-
pełna dowolność.





2 lutego 2013

Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym

Te pulpety- a raczej pulpeciki,
bo proponuję robić malutkie
to świetna alternatywa dla
kotletów i pulpetów mięsnych.
Są bardzo delikatne i bardziej lekkostrawne niż mięsne.
Czerwona soczewica gotuje się ekspresowo,
więc i danie jest szybkie.
Naprawdę polecam bo danie
smakuje zupełnie inaczej niż codzienne pulpety.
Można je podać z makaronem, kaszą, ryżem,
czy po prostu z kromką chleba.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...