7 lutego 2013

Kluseczki z jogurtu naturalnego

Tanie, szybkie, delikatne i pyszne.
Idealnie pasuje do tych kluseczków.
Robiłam już kiedyś podobnie,
ale tamte były ze śmietany i były krojone jak kopytka.
Te są bardziej luźne,
kładzione łyżką do wody,
są lżejsze i tak samo pyszne jak te śmietanowe.
Podajemy z sosami, mięsami,
z bułką tartą, w zupie, na słodko-
pełna dowolność.






Składniki:
  • 400 ml jogurtu naturalnego 2,5%
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • sól

Jogurt mieszamy dokładnie z mąką i
dodajemy szczyptę soli.
Masa ma być gęsta,
jak na ciasto do klusków kładzionych.
Porcje ciasta kładziemy łyżką na wrzątek.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Wyjmujemy po ok. 1-2 minut po wypłynięciu.


2 komentarze:

  1. Robię podobne. Moje mają troszkę inne proporcje i dodaję jedno jajko oraz koperek drobno pokrojony. Do sosów mięsnych wyśmienity.
    Chętnie ten przepis wypróbuję:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o proszę z koperkiem nie próbowałam:) a z jajkiem wydają mi się twardsze, te są takie jak 'mgiełka' hihi pozdrawiam:)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...