Idealnie pasuje do tych kluseczków.
Robiłam już kiedyś podobnie,
ale tamte były ze śmietany i były krojone jak kopytka.
Te są bardziej luźne,
kładzione łyżką do wody,
są lżejsze i tak samo pyszne jak te śmietanowe.
Podajemy z sosami, mięsami,
z bułką tartą, w zupie, na słodko-
pełna dowolność.
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego 2,5%
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- sól
Jogurt mieszamy dokładnie z mąką i
dodajemy szczyptę soli.
Masa ma być gęsta,
jak na ciasto do klusków kładzionych.
Porcje ciasta kładziemy łyżką na wrzątek.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Wyjmujemy po ok. 1-2 minut po wypłynięciu.
Robię podobne. Moje mają troszkę inne proporcje i dodaję jedno jajko oraz koperek drobno pokrojony. Do sosów mięsnych wyśmienity.
OdpowiedzUsuńChętnie ten przepis wypróbuję:)
Pozdrawiam:)
o proszę z koperkiem nie próbowałam:) a z jajkiem wydają mi się twardsze, te są takie jak 'mgiełka' hihi pozdrawiam:)
Usuń