Pierwszy raz spróbowałam ich kilka lat temu,
w wykonaniu Mamuśki i
były przepyszne!
Pokrojona pierś z kurczaka z dodatkiem
papryki, która nadaje świeżości,
pieczarek, które dodają soczystości i
sera, który po przekrojeniu się ciągnie-
połączenie niesamowicie pyszne!
Na dodatek kotleciki robi się bardzo sprawnie
i szybko i z dwóch piersi wychodzi
ich cała masa.
Jednym słowem- rewelacja!
Składniki:
- 50-60 dkg piersi z kury
- 2 papryki
- 30 dkg pieczarek
- 30 dkg sera żółtego twardego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól& pieprz
Piersi dokładnie myjemy, oczyszczamy i
kroimy w mała kosteczkę.
Pieczarki myjemy i wraz z serem ścieramy na
tarce jarzynowej-
o grubych oczkach.
Umytą paprykę kroimy w kostkę.
Wszystko ląduje w jednym naczyniu.
Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem-
dosyć intensywnie.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu
układamy niewielkie porcje i smażymy
z obu stron do zbrązowienia.
Odsączamy na papierze kuchennym
z nadmiaru tłuszczu.
Kurczak pokrojony w tak małą kostkę dochodzi bardzo szybko-
trzeba uważać, żeby go nie wysuszyć.
Proponuję podawać z surówką i ziemniakami,
ale z dipem, np.
czosnkowym są równie pyszne.
Ale fajne! Robiłam podobne, ale bez papryki i z dodatkiem majonezu. Muszę spróbować tej wersji, wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńJa z lenistwa zazwyczaj rzucam cały biust na patelnię grillową, ale muszę zrobić po Twojemu, bo czuję, że to pyszne jest!
OdpowiedzUsuńPolecam, kotleciki są pyszne ;-)
UsuńDziewczyna mi je właśnie zaserwowała, były przepyszne! Zostało jeszcze trochę na kolację :) Mmmmm...
OdpowiedzUsuńOoo rewelacja! polecam się na przyszłość wobec tego!:)))
Usuńsama też spróbuje :)
OdpowiedzUsuńeleganckie smaszne i pożywne
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie Co robię źle? Ponieważ przy pieczeniu wszystko się rozpadało ... ser przypalał... także w ogóle moje kotleciki nie miały tego kształtu .... tylko ciapa... Proszę o odpowiedź ....
OdpowiedzUsuńKurczak musi byc pokrojony bardzo drobno, możesz dodac mniej sera i spróbuj dodac jeszcze jedno jajko i więcej mąki ziemniaczanej. Usmaż jednego kotlecika- patelnia ma byc przykryta olejem. Powinno byc ok. Pozdrawiam i 3mam kciuki!!!:)
UsuńMiałam podobnie i poratowalam sie bulka tarta. Może efekt inny ale dzieki temu kształtne i równie pyszne :-)
UsuńJutro będę robić te kotleciki po raz kolejny. Są pyszne.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy ten kurczak zdąży się w środku usmażyć? Czy mogę paprykę, pieczarki,cebulę i kurczaka wcześniej podsmażyć ostudzić i wymieszać z resztą dodać starty ser i dopiero usmażyć? Ile placuszków wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuńTak drobno pokrojony kurczak smaży się ekspresowo i na pewno nie będzie surowy ;) i proponowałabym zrobić jednak tak jak jest w przepisie, bo usmażone wcześniej składniki będą suche i nie będzie to już takie dobre ;) placuszków wychodzi dużo, w zależności od ich wielkości 10-20 sztuk
UsuńRozumiem a czy można kurczaka skrojonego w kostkę obtoczyć w przyprawi kebab-gyros? Reszta składników w środku też zdąży się usmażyć... Papryka i pieczarki jednak potrzebuje chwile żeby zmięknąć.
OdpowiedzUsuńMożna kurczaka obtoczyć w przyprawie kebab-gyros? Pieczarki i papryka zdąża się usmażyc w tych kotlwcikach bez uprzedniego podsmażenia, w sumie pieczarki potrzebują chwilę żeby zmięknać.
OdpowiedzUsuń