Bardzo smaczna, gęsta, zawiesista, niesamowicie syta i
dosyć szybka do zrobienia.
Ja lubię gęsty krupnik, dlatego sypię sporo kaszy,
natomiast jeżeli lubicie rzadszy- to proponuję sypnąć nieco mniej
kaszy jęczmiennej, bądź zastąpić ją pęczakiem.
U mnie w domu krupnik obowiązkowo podawany jest z ziemniakami i
posypany natką pietruszki.
Bardzo dobra, nasza, polska zupa.
Polecam.
Składniki:
- 1 kość schabowa
- 20-30 dkg kaszy jęczmiennej
- 1- 1,5 kg ziemniaków
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- sól& pieprz
Do połowy dużego garnka wlewamy zimną wodę-
wkładamy umytą kość, dodajemy
łyżkę soli i gotujemy
do momentu pojawienia się szumowin.
Wyławiamy je i dodajemy listek laurowy,
ziele angielskie, umyte i
pokrojone w kostkę
ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera.
Dosypujemy kaszę i gotujemy przez ok. 20 minut.
Po tym czasie doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Mmmm... wygląda niesamowicie: pysznie, wiosennie, elegancko!
OdpowiedzUsuń