6 czerwca 2012

Zupa z soczewicą, pomidorami i mleczkiem kokosowym

Zupa o delikatnie ostrym smaku dzięki
czerwonej paście curry a zarówno
o słodkiej nucie dzięki mleczku kokosowemu
i słodkiej śmietance.
Dodatek pomidorów nieco orzeźwia
smak zupy, a soczewica
sprawia, że zupa jest syta.
Najlepsza jest na drugi dzień.





Składniki:
  • 1 mała kość od schabu
  • 2 puszki soczewicy- każda po 400 ml
  • 2 puszki pomidorów 
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka pasty curry
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól& pieprz

Kości dokładnie myjemy i wkładamy do garnka,
nalewamy 3 litry wody,
dodajemy łyżkę soli i gotujemy.
Kiedy pojawią się szumowiny-
zbieramy je, dorzucamy listki laurowe,
ziele angielskie, pomidory i gotujemy
przez 15-20 minut.
Następnie dodajemy odcedzoną soczewicę,
pastę curry, dokładnie mieszamy-
tak aby pasta się rozpuściła.
Wlewamy mleczko, śmietankę
i przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem.

Zupę podałam z makaronem ryżowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...