czerwonej paście curry a zarówno
o słodkiej nucie dzięki mleczku kokosowemu
i słodkiej śmietance.
Dodatek pomidorów nieco orzeźwia
smak zupy, a soczewica
sprawia, że zupa jest syta.
Najlepsza jest na drugi dzień.
Składniki:
- 1 mała kość od schabu
- 2 puszki soczewicy- każda po 400 ml
- 2 puszki pomidorów
- 300 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka pasty curry
- 2 małe listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól& pieprz
Kości dokładnie myjemy i wkładamy do garnka,
nalewamy 3 litry wody,
dodajemy łyżkę soli i gotujemy.
Kiedy pojawią się szumowiny-
zbieramy je, dorzucamy listki laurowe,
ziele angielskie, pomidory i gotujemy
przez 15-20 minut.
Następnie dodajemy odcedzoną soczewicę,
pastę curry, dokładnie mieszamy-
tak aby pasta się rozpuściła.
Wlewamy mleczko, śmietankę
i przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Zupę podałam z makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)