31 stycznia 2013

Kluski leniwe

Kluski leniwe, to takie leniwce,
które się robi w 10 minut.
Tradycyjnie kroi się je jak kopytka,
ja nadałam im nieco inny kształt.
Uformowałam je za pomocą 2 łyżek, 
idzie to co prawda oporniej, 
ale są wtedy cudownie 'puszyste' i takie inne.
Kolejne klusie, 
które można podawać z czym kto lubi.
Polane cukrem, bułką tartą, czy z jakimś sosem.
Same w sobie są już bardzo dobre.
Obiad tani, syty i szybki.





21 stycznia 2013

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy
robi się dosłownie w 1 minutę.
Bardzo dobre śniadanie,
wartościowe i odżywcze.
Koktajl  jest pyszny!!
Ja nie dodaję już cukru,
ale jeśli dla kogoś będzie mało,
to można jeszcze dorzucić
troszkę cukru trzcinowego czy zwykłego.
Można dodać również kapkę miodu.





20 stycznia 2013

Zupa krem z porów

Kolejna odsłona zupy krem,
tym razem krem z porów.
Gęsta, szybka w przygotowaniu,
mało składnikowa i naprawdę pyszna.
Mogłoby się wydawać,
że dosyć uboga, ale to jest taka paleta smaku...
Mmmmmm...!
Zupa jest bardzo syta i po miseczce człowiek ma dość.
Można do niej dodać jeszcze marchewkę,
pietruszkę, wiem, że Mamuśka tak robi.
Można też doprawić śmietanką pod koniec.
Zupę można podać posypaną serem żółtym,
grzankami, czy też zwykłą pokrojoną kromką chleba.
W każdej opcji smakuje świetnie.
Zupa w 20 minut gotowa,
polecam!


14 stycznia 2013

Sałatka z kurczakiem i ryżem

Pyszna sałatka z kurczakiem gotowanym w wodzie,
z ryżem, serem, ogórkiem kiszonym i kukurydzą.
Kurczaka można ugotować też na parze,
a olej zastąpić oliwą z oliwek-
ja nie lubię więc wybieram olej.
Bardzo szybka do zrobienia,
ja akurat zrobiłam sobie ją do pracy-
nadaje się do tego świetnie!
Szybko i konkretnie.
Sałatkę zrobiłam z tego co miałam w lodówce,
więc spokojnie można do niej dorzucić
jeszcze np. paprykę konserwową czy świeżą-
żeby coś chrupało,
czy jajko ugotowane na twardo.
Szczerze polecam bo sałatka mimo tego,
że jest dietetyczna,
to jest naprawdę smaczna.
A mamy tu wszystko co nasz organizm
potrzebuje żeby mieć dużo sił do pracy.


12 stycznia 2013

Makaron tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem,
dużą ilością świeżego czosnku,
do tego śmietana i w
15 minut pyszny obiad jest gotowy.
Naprawdę kwestia ugotowania makaronu.
Ja użyłam szpinaku mrożonego,
ale można go zastąpić oczywiście świeżym-
wystarczy umyć i na patelnię.
Reszta jak w przepisie.
Tagliatelle można zastąpić kokardkami,
spaghetti, muszelkami czy rurkami.
A mianowicie bierzemy taki na jaki mamy ochotę,
czy jaki mamy akurat pod ręką.
Czosnku można użyć mniej,
ale ja lubię tego 'kopa'.
Na wierzch proponuję sypnąć sera żółtego.
Polecam, bardzo szybki, tani i pyszny obiad.



4 stycznia 2013

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
znana jest chyba w każdym zakątku Polski.
To co mi się z tym daniem kojarzy
to oprócz tego, że jest pyszne, to jeszcze to,
że jest z nim dużo roboty.
Prawie tyle co z bigosem
Fasolę trzeba namoczyć dzień wcześniej i najlepiej
zostawić ją na całą nocą,
później czeka ją jeszcze długie gotowanie.
A ja chcę wam dzisiaj pokazać wersję
prostą, banalną i ekspresową.
Tak, tak, szybka i ekspresowa fasolka po bretońsku.
Wychodzę z założenia,
że nie warto utrudniać sobie życia,
więc czasami również w kuchni
odbiegam od tradycji i zasad.
Przecież można do tego dodać fasolę z puszki.
Jest już ugotowana, więc zrobienie fasolki zajmuje 20 minut.
Wychodzi bardzo smaczna, szybka i jak wiadomo treściwa.
Obowiązkowo trzeba sypnąć sporo majeranku,
dodać kiełbasę, boczek nie jest konieczny, ale mile widziany.
Proponuję podawać z chlebem- rewelacja!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...