19 listopada 2012

Sałatka cezar z anchois i grzankami

Co tu dużo pisać - sałatka cezar,
zapewne wszystkim już dobrze znana.
Ja zjadłam ją pierwszy raz na urodzinach Mamuśki.
Sałatka prezentowała się kapitalnie,
a jak ją spróbowałam to moja gęba była w niebie!
Po prostu rewelacja!
Sałata, jajka, warzywa, fileciki anchois-
których z resztą spróbowałam po raz pierwszy i
pyszny nieznany mi wcześniej dressing.
Wszystko komponowało się rewelacyjnie,
a na dodatek te piękne złote grzanki,
które były zwieńczeniem całości niemalże jak wisienka na torcie!
Polecam, naprawdę, szczerze polecam!


18 listopada 2012

Cevapcici- kebab na patyku

Kebaby zwykle kojarzą nam się z
kawałkami pociętego mięsa w bułce czy picie.
Ja dzisiaj zrobiłam go w trochę innej formie.
Użyłam mięsa wieprzowego,
bo takie tylko miałam i wyszło pysznie-
więc pełna dowolność.
Mięso oczywiście proponuję dać wołowe czy baranie.
Kebaba doprawiłam czosnkiem, chili, cebulą i ziołami.
Jest w smaku wyrazisty i dosyć ostry,
więc jeśli lubicie łagodniejsze smaki
to proponuję zmniejszyć ilość chili.
Polecam podawać z frytkami czy jakąś sałatką,
można go polać także sosem np. czosnkowym.=
Dodałam jeszcze kukurydzę,
bo mi zalegała w lodówce-
nie jest ona konieczna.




16 listopada 2012

Konkurs z Podravką

Kochani,
startujemy z nowym konkursem!
Do wygrania są same słodkości, że aż gęba się cieszy!;-)
Zadaniem konkursowym jest przedstawienie dania głównego,
nie deseru, to byłoby za proste,
w którym w roli głównej jest właśnie miód.
Taki jaki lubicie, tutaj pełna dowolność.
Pamiętajcie, że ważne jest to, żeby miód nie był tylko jednym z wielu dodatków.
On musi być na podium i to do niego trzeba dobrać składniki,
tak aby wszystkie smaki się ze sobą pysznie komponowały.
A święta za pasem! Więc miodek się przyda do łakoci!
Liczę na Waszą inwencję twórczą!:-)



15 listopada 2012

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolońskie- klasyka włoskiej kuchni.
I mój guru!
Z czystym sumieniem powiem, że to moje ulubione danie
i zajmuje pierwsze miejsce na podium- bezapelacyjnie!
Ja nie dodaję do sosu marchewki ani pietruszki,
za to ogromną ilość pomidorów i czosnku.
Do tego sporo mięsa i ziół.
Poza tym celowo wykorzystuję pomidory z puszki,
dzięki nim sos jest dużo lepszy, bardziej wyrazisty i gęsty.
Zanim doszłam do tego przepisu, minęło sporo czasu i prób,
więc jestem wyjątkowo z niego zadowolona.
Jadłam bardo wiele wersji sosu bolognese,
bo jak w restauracji była taka opcja w karcie, to ją wybierałam- do czasu. 
Bywało, że byłam bardzo zawiedziona, a bywało i tak, że danie było bardzo poprawne. 
Z pewną dozą nieśmiałości :P ale i pełnym przekonaniem
proponuję Wam mój przepis na bolognese.
Na najlepsze bolognese jakie jedliście!



10 listopada 2012

Zupa Pho

Pyszna wietnamska zupa Phõ,
której podstawą jest dobry i esencjonalny wywar.
Tym wywarem może być oczywiście rosół-
długo gotowany najlepiej na mięsie mieszanym,
kurczak plus wołowina.
Zupę podaje się z makaronem ryżowym.
Dodatkowo bardzo ważnym elementem
tej znakomitej zupy są jej dodatki.
Takie jak: grzybki mun, dymka ze szczypiorkiem,
czy kapusta.
Sałatę można zastąpić kapustą pekińską, a czerwoną cebulę-
zwykłą białą.
Zupa jest pyszna i
naprawdę warta spróbowania.



3 listopada 2012

Barszcz ukraiński

Pyszny, czerwony, syty i gęsty barszcz ukraiński,
z mnóstwem warzyw i mięsa- poezja!
Chyba jedna z ulubionych moich zup,
taka do której często chce się wracać.
Niestety zupa jest trochę czaso i pracochłonna,
ale jej smak zdecydowanie wszystko wynagradza.
Proponuję podawać ze świeżym pieczywem,
smakuje naprawdę świetnie.
Ja barszcz ukraiński zabielam śmietanką,
natomiast nie jest to konieczne.
Do zupy można dodać także  przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ja raz dodaję, raz nie, zawsze wychodzi pyszna.
Polecam posypać świeżą natką pietruszki na koniec,
można też dać kleksa z gęstej i kwaśnej śmietany, zamiast ją zabielać.
Mięso wołowe można zastąpić wieprzowym.
A dla podkręcenia smaku na koniec wyciskam sok z cytryny.
W każdej kompilacji jest rewelacyjna i
gorąco zachęcam do wypróbowania!


1 listopada 2012

Puree z kalafiora

Puree z kalafiora z powodzeniem może
zastąpić ziemniaki do obiadu.
Pasuje do ryb, mięs czy kotletów.
Ja użyłam świeżego kalafiora,
ale oczywiście można go zastąpić mrożonym.
Gałka muszkatołowa fajnie
podkreśla smak delikatnego kalafiora,
a masło i mleko nadaje idealnej konsystencji.
Kalafiorowe puree jest naprawdę pyszne!
Idealny dodatek do dań.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...