16 grudnia 2013

Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce

Kapuśniak z kiszonej kapusty u mnie w domu zawsze jest gotowany na wędzonce.
Pokazywałam już inną wersję kapuśniaku z białek, słodkiej kapusty.
Ale zdecydowanie za kwaśną przepadam bardziej.
Kojarzy mi się z taką sycącą, gorącą michą wspaniałą na chłodne, zimowe dni.
To taka bardzo treściwa zupa, wspaniale kwaśna- bo taką właśnie lubię.
Uwielbiam do niej kromkę świeżego chlebka.
Jeżeli chodzi o wędzonkę, to możecie dodać np kości czy żeberka wędzone wędzone,
albo kawałek wędzonego boczku.
Ja dodałam zamrożone resztki po kurczaku wędzonym,
który nie został bezlitośnie oskubany, bo zabrakło apetytu.
To jest świetny pomysł na wykorzystywanie resztek,
poza tym nie lądują w śmieciach, tylko przydają się do celów wyższych :-)
A wywar jest przecież postawą dobrej zupy.
Trzeba jeszcze pamiętać, że im lepsze składniki tym lepsze danie.
Kiełbasę dodałam wiejską i jak zwykle, dobrze, że kupiłam więcej, bo połowę zjadłam...
Nie mogę się oprzeć smakom i zapachom świeżego i swojskiego jadła!
Całość doprawiłam kminkiem mielonym,
co by ludzie w pracy nie wiedzieli, że jadłam kapustę kiszoną.. ;-)
Ja kapuśniak gotuję w jednym garnku, nie gotuję osobno ani kapusty ani ziemniaków,
ale trzeba wtedy pamiętać o dobrej kolejności.
Gotujemy najpierw ziemniaki i warzywa, a później dokładamy kapustę.
Wszystko gotujemy przez 10 minut, nie więcej! I wtedy dodajemy kapustę.
Kwas z kapusty kiszonej nie pozwoli im się rozgotować,
ale spokojnie, będą na pewno ugotowane!
Wszystko będzie idealne, a ile mniej roboty!




Zupa z polędwiczką wieprzową, cukinią, papryką i pieczarkami

Taka zupa śmieciowa- to znaczy, że można do niej wrzucić wszystko
dosłownie wszystkie warzywka na które mamy ochotę.
Żeby zupa była bardziej treściwa dorzuciłam do niej mięso,
a mianowicie polędwiczkę wieprzową.
A to dlatego, że byłam bardzo głodna, a wiadomo, że polędwiczka gotuje się szybko.
Do zupy dorzuciłam ziemniaki, cukinię, paprykę, pora, pieczarki,
wszystko doprawiłam przecierem pomidorowym i kminkiem,
który dodał fajnego kopa zupie i cudownego smaku.
Możecie też dodać do zupy śmietanę, wtedy jest jeszcze lepsza!
Zupa od momentu wstawienia na gaz jest gotowa w 30 minut,
co jest jej wielką zaletą bo wygląda jakbyśmy się przy niej nieźle narobili.
Pyszna, kolorowa, pachnąca i szybka.







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...