Ta surówka idealnie pasuje do każdego rodzaju ryb czy do mięs.
Poza tym posiada mnóstwo witamin.
Kwaśna kapusta świetnie komponuje się ze
słodkawym jabłkiem i marchewką a cebula dodatkowo zaostrza jej smak.
Myślę, że każdy ma swój sposób
na przygotowanie tej dobrze znanej surówki, ja dzisiaj pokazuję swój.
Kapustę możecie odcisnąć i przepłukać w wodzie,
jeśli nie chcecie, żeby była bardzo kwaśna.
Ja tego nie robię bo cukier i jabłko świetnie równoważą jej smak i taka smakuje mi najbardziej.
Polecam ją naprawdę!
Jest szybka i przepyszna!
27 września 2013
20 września 2013
Kopytka
Kopytka to bardzo fajne, smaczne i szybkie do zrobienia kluski.
Nie są wymagające,
do ich zrobienia potrzebujemy dosłownie kilku składników.
A pasują do wszystkiego.
Będą się świetnie komponować z każdym sosem i do każdego rodzaju mięsa.
Podsmażone też smakują świetnie.
Kopytka można też robić z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia.
Można je przecisnąć przez praskę,
ale ja po prostu gniotę je tłuczkiem.
Mnie akurat nie przeszkadzają drobne kawałeczki ziemniaków,
ale to oczywiście może być sporna kwestia.
Według uznania ;-)
Nie są wymagające,
do ich zrobienia potrzebujemy dosłownie kilku składników.
A pasują do wszystkiego.
Będą się świetnie komponować z każdym sosem i do każdego rodzaju mięsa.
Podsmażone też smakują świetnie.
Kopytka można też robić z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia.
Można je przecisnąć przez praskę,
ale ja po prostu gniotę je tłuczkiem.
Mnie akurat nie przeszkadzają drobne kawałeczki ziemniaków,
ale to oczywiście może być sporna kwestia.
Według uznania ;-)
19 września 2013
Chrupiące placki ziemniaczane
Dzisiaj mam dla was przepis na placki ziemniaczane.
Tak, na placki ziemniaczane.
Przyznam, że zastanawiałam się czy dodać ten przepis,
ale doszłam do wniosku, że to nie są zwykłe placki.
Ile domów tyle na nie sposobów.
Różne ręce przygotowują różne placki i z gotowanych ziemniaków i z surowych
i tarte na tarte o grubych oczkach i średnich i małych..
I ze szklanką mąki pszennej i kilkoma łyżkami.
Bardziej flakowate i te lepsze.
Ja do wczoraj też dodawałam kilka łyżek mąki pszennej,
były zawsze chrupiące ale jednak ta mąka odbierała im cały urok.
Kto by pomyślał, że przez przypadek wpadnę na
najlepszy przepis na placki ziemniaczane.
Są tak nieziemsko chrupiące i ziemniaczane, że w życiu lepszych nie jadłam.
Do przepisu potrzebna wam będzie tylko 1 łyżka mąki!
WARNING!!!
Jak spróbujecie tych placków, to innych już nie zrobicie !! :-)
Tak, na placki ziemniaczane.
Przyznam, że zastanawiałam się czy dodać ten przepis,
ale doszłam do wniosku, że to nie są zwykłe placki.
Ile domów tyle na nie sposobów.
Różne ręce przygotowują różne placki i z gotowanych ziemniaków i z surowych
i tarte na tarte o grubych oczkach i średnich i małych..
I ze szklanką mąki pszennej i kilkoma łyżkami.
Bardziej flakowate i te lepsze.
Ja do wczoraj też dodawałam kilka łyżek mąki pszennej,
były zawsze chrupiące ale jednak ta mąka odbierała im cały urok.
Kto by pomyślał, że przez przypadek wpadnę na
najlepszy przepis na placki ziemniaczane.
Są tak nieziemsko chrupiące i ziemniaczane, że w życiu lepszych nie jadłam.
Do przepisu potrzebna wam będzie tylko 1 łyżka mąki!
WARNING!!!
Jak spróbujecie tych placków, to innych już nie zrobicie !! :-)
16 września 2013
Żeberka wieprzowe z cebulą w sosie własnym
Mięcho, mięcho, mięcho !!
Kawał mięcha, mega soczystego i rozpadającego się na włókna.
Takie są właśnie te żeberka.
Jeżeli nie macie sprawdzonego i dobrego przepisu na żeberka,
to zapraszam do spróbowania właśnie mojego.
A daję słowo, że przepis Was zaskoczy i
zostanie stałym bywalcem Waszych stołów.
Do sosu nie używam mąki, bo zagęszcza się sam!
A wszystko to dzieje się za sprawą dużej ilości cebuli,
która pod wpływem temperatury po pewnym czasie tworzy mus,
który naturalnie zagęszcza sos.
Całość gotujemy pod przykryciem-
ale pokrywka musi być troszkę uchylona.
Dzięki czemu zostanie nam sama esencjonalna i idealna ilość sosu,
a mięso wchłonie cały smak.
Poezja!
Kawał mięcha, mega soczystego i rozpadającego się na włókna.
Takie są właśnie te żeberka.
Jeżeli nie macie sprawdzonego i dobrego przepisu na żeberka,
to zapraszam do spróbowania właśnie mojego.
A daję słowo, że przepis Was zaskoczy i
zostanie stałym bywalcem Waszych stołów.
Do sosu nie używam mąki, bo zagęszcza się sam!
A wszystko to dzieje się za sprawą dużej ilości cebuli,
która pod wpływem temperatury po pewnym czasie tworzy mus,
który naturalnie zagęszcza sos.
Całość gotujemy pod przykryciem-
ale pokrywka musi być troszkę uchylona.
Dzięki czemu zostanie nam sama esencjonalna i idealna ilość sosu,
a mięso wchłonie cały smak.
Poezja!
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa to kolejna polska zupa,
która prawdziwe oblężenie fanów zwykle przechodzi w sezonie.
Kiedy kalafior jest najlepszy, najpiękniejszy, największy i najtańszy.
Zwykle wtedy kupuję ze 2 porządne głowy,
dzielę go na różyczki i zamrażam.
I tym właśnie sposobem jest zawsze pod ręką- gotowy do wrzucenia na wrzątek.
W planach miałam inną zupę,
ale, że już naprawdę baaaardzo dawno nie jadłam kalafiorowej,
a wszystko miałam pod ręką, to ugotowałam tą pyszną zupę.
Oprócz tego, że jest pyszna to jest też zdrowa.
Bo możecie wierzyć albo i nie,
ale kalafior jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw!
Poza rym, że posiada wiele witamin i minerałów,
to jeszcze działa przeciwnowotworowo.
Tak więc jedzmy kalafiora!
Na zdrowie! ;-)
która prawdziwe oblężenie fanów zwykle przechodzi w sezonie.
Kiedy kalafior jest najlepszy, najpiękniejszy, największy i najtańszy.
Zwykle wtedy kupuję ze 2 porządne głowy,
dzielę go na różyczki i zamrażam.
I tym właśnie sposobem jest zawsze pod ręką- gotowy do wrzucenia na wrzątek.
W planach miałam inną zupę,
ale, że już naprawdę baaaardzo dawno nie jadłam kalafiorowej,
a wszystko miałam pod ręką, to ugotowałam tą pyszną zupę.
Oprócz tego, że jest pyszna to jest też zdrowa.
Bo możecie wierzyć albo i nie,
ale kalafior jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw!
Poza rym, że posiada wiele witamin i minerałów,
to jeszcze działa przeciwnowotworowo.
Tak więc jedzmy kalafiora!
Na zdrowie! ;-)
14 września 2013
Potrawka z dyni z ziemniakami i marchewką
Wczoraj upolowałam piękną dynię,
a że za nimi przepadam to postanowiłam coś z niej zrobić.
Ale co....
Zupa już była, a pomysłu brak...
Zajrzałam do lodówki i tam wręcz machała do mnie marchewka!
Odmachałam i zabrałam!
W garze wylądowały jeszcze ziemniaki.
Całość doprawiłam garam masala, tandoori masala i curry.
Wyszło ostrooo !
Obiad gotowy w 30 minut!
Proponuję podać polane śmietaną,
która trochę złagodzi pikantność tego pysznego jednogarnkowca.
a że za nimi przepadam to postanowiłam coś z niej zrobić.
Ale co....
Zupa już była, a pomysłu brak...
Zajrzałam do lodówki i tam wręcz machała do mnie marchewka!
Odmachałam i zabrałam!
W garze wylądowały jeszcze ziemniaki.
Całość doprawiłam garam masala, tandoori masala i curry.
Wyszło ostrooo !
Obiad gotowy w 30 minut!
Proponuję podać polane śmietaną,
która trochę złagodzi pikantność tego pysznego jednogarnkowca.
4 września 2013
Polędwiczki wieprzowe z warzywami
Obok tego przepisu nie da się tak po prostu przejść obojętnie...
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, z całym mnóstwem warzyw.
Marchewka, pietruszka, seler, por i cebula-
tak mało potrzeba aby zrobić tak niesamowicie pyszne danie.
Przepis Mamuśki!
To u Niej jadłam to po raz pierwszy i kolejny.. kolejny...
Polędwiczka rozpływa się w ustach
a warzywa doprawione Tandoori Masala
dają niesamowitego smakowo kopa!
To już jest poezja, takie obiady mogłabym jeść codziennie!
Danie jest gotowe w 30 minut.
A podać możecie z ryżem tak jak ja, z ziemniakami,
kaszą czy po prostu kromką chleba.
W taki sposób możecie zrobić każde mięso.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, z całym mnóstwem warzyw.
Marchewka, pietruszka, seler, por i cebula-
tak mało potrzeba aby zrobić tak niesamowicie pyszne danie.
Przepis Mamuśki!
To u Niej jadłam to po raz pierwszy i kolejny.. kolejny...
Polędwiczka rozpływa się w ustach
a warzywa doprawione Tandoori Masala
dają niesamowitego smakowo kopa!
To już jest poezja, takie obiady mogłabym jeść codziennie!
Danie jest gotowe w 30 minut.
A podać możecie z ryżem tak jak ja, z ziemniakami,
kaszą czy po prostu kromką chleba.
W taki sposób możecie zrobić każde mięso.
Subskrybuj:
Posty (Atom)