4 września 2013

Polędwiczki wieprzowe z warzywami

Obok tego przepisu nie da się tak po prostu przejść obojętnie...
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, z całym mnóstwem warzyw.
Marchewka, pietruszka, seler, por i cebula-
tak mało potrzeba aby zrobić tak niesamowicie pyszne danie.
Przepis Mamuśki!
To u Niej jadłam to po raz pierwszy i kolejny.. kolejny...
Polędwiczka rozpływa się w ustach
a warzywa doprawione Tandoori Masala
dają niesamowitego smakowo kopa!
To już jest poezja, takie obiady mogłabym jeść codziennie!
Danie jest gotowe w 30 minut.
A podać możecie z ryżem tak jak ja, z ziemniakami,
kaszą czy po prostu kromką chleba.
W taki sposób możecie zrobić każde mięso.





Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 500 g marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 por- biała część
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka Tandoori Masala
  • sól i pieprz

Marchewki, pietruszkę i selera myjemy, obieramy i
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pora myjemy i kroimy w talarki, cebule w dużą kostkę.
Polędwiczki pozbawiamy włókien i kroimy na spore plastry.
Delikatnie rozbijamy je dłonią, solimy i pieprzymy.
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso.
Jak się zetnie dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i łyżkę masła.
Dusimy 20 minut pod przykryciem.
Doprawiamy Tandoori Masala, solą i pieprzem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...