Kawał mięcha, mega soczystego i rozpadającego się na włókna.
Takie są właśnie te żeberka.
Jeżeli nie macie sprawdzonego i dobrego przepisu na żeberka,
to zapraszam do spróbowania właśnie mojego.
A daję słowo, że przepis Was zaskoczy i
zostanie stałym bywalcem Waszych stołów.
Do sosu nie używam mąki, bo zagęszcza się sam!
A wszystko to dzieje się za sprawą dużej ilości cebuli,
która pod wpływem temperatury po pewnym czasie tworzy mus,
który naturalnie zagęszcza sos.
Całość gotujemy pod przykryciem-
ale pokrywka musi być troszkę uchylona.
Dzięki czemu zostanie nam sama esencjonalna i idealna ilość sosu,
a mięso wchłonie cały smak.
Poezja!
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 4 duże cebule
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżka ostrej papryki
Żeberka dokładnie myjemy i dzielimy na kawałki o 2 kostkach.
Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Żeberka dokładnie obtaczamy w soli, pieprzu i papryce.
W dużym garnku rozgrzewamy na maxa olej.
Ogień ma być duży!
Delikatnie kładziemy kawałki żeberek od strony mięsa i smażymy przez 5 minut.
W tym czasie nie podnosimy żeberek ani nie odwracamy na drugą stronę.
Zmniejszamy ogień i wyciągamy na talerz ładnie zbrązowione kawałki mięsa.
Do tego samego garnka wrzucamy
pokrojone w plastry cebule i smażymy 1-2 minuty.
Po tym czasie dolewamy 1 l. zimnej wody,
dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i
wkładamy z powrotem żeberka.
Dusimy pod uchyloną przykrywką na średnim ogniu przez 1,5 godziny.
Podajemy z ziemniakami, ryżem czy chlebem.
zrobiłam ! rewelacja ! mąż sie w nich zakochał :) dziekuje
OdpowiedzUsuńAleż proszę i bardzo się cieszę ! ;-)
UsuńJa też dzisiaj robiłam, super naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuńdzięki i polecam się na przyszłość ! ;-)
UsuńJuż 2x zrobiłam, a w domu wszyscy zadowoloni! ;) mmmmm... Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńExtra :) bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńteraz ja robie... :)
OdpowiedzUsuń