a że za nimi przepadam to postanowiłam coś z niej zrobić.
Ale co....
Zupa już była, a pomysłu brak...
Zajrzałam do lodówki i tam wręcz machała do mnie marchewka!
Odmachałam i zabrałam!
W garze wylądowały jeszcze ziemniaki.
Całość doprawiłam garam masala, tandoori masala i curry.
Wyszło ostrooo !
Obiad gotowy w 30 minut!
Proponuję podać polane śmietaną,
która trochę złagodzi pikantność tego pysznego jednogarnkowca.
Składniki:
- 80dkg dyni
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki tandoori masala
- sól
Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy.
Ziemniaki i cebulę w sporą kostkę.
Marchewki w talarki.
W garnku podsmażamy olej i szklimy cebulę,
dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.
Po 2 minutach całość zalewamy 60 ml zimnej wody.
Wrzucamy ziemniaki, marchewki i pokrojoną w kostkę dynię.
Całość dusimy bez przykrycia ok 20 minut.
Doprawiamy solą.
Do mnie machala dynia ;) super przepis !
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że odmachałaś! ;-)
Usuń