W sam raz na zimowe wieczory ale nie tylko!
Zupa jest prosta i naprawdę szybka w przygotowaniu.
Wszystko pakujemy do jednego gar, jak ja uwielbiam takie gotowanie ;-)
W zupie są i warzywa i soczewica,
dzięki, której zupa naprawdę porządnie napycha brzuszki.
Czerwonej soczewicy wystarczy 5-10 minut żeby się fajnie ugotować-
także zupę robi sie błyskawicznie.
Polecam, napradę warto wypróbować!
Jeżeli nie macie akurat pomidorów to spokojnie możecie je zastąpić
dobrym jakościowo przecierem pomidorowym, wystarczą 2-3 łyżki.
Na koniec proponuję jeszcze natkę pietruszki, zupa rewelacja!
Składniki:
- 20 dkg czerwonej soczewicy
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 puszka pomidorów
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz
Do wody- ok. 3 l. wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę
ziemniaki, pietruszkę, marchewki, listek laurowy i ziele angielskie.
Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 15-20 minut.
W międzyczasie z mąki, jajka i kilku łyżek wody robimy ciasto na kluski.
Ma być gęste jak kwaśna śmietana i ciągnące.
W tym momencie dodajemy soczewicę i pomidory/przecier.
Po 5 minutach kluski kolejno kładziemy łyżką na zupę,
delikatnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
Śmietanę mieszamy z gorącą zupą i wlewamy do gara.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
soczewica mniam musi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy z dodatkiem soczewicy! :)
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że soczewica może być taka smaczna. Zupka już ze 4 razy lądowała na moim stole. Ma jednak niezwykłą tendencję do znikania.
OdpowiedzUsuńdodam, że jest moim nr 1 z tymi lanymi kluskami.:)
OdpowiedzUsuńTaka moja mała propozycja co do tego przepisu:
OdpowiedzUsuńProponuję spróbować albo z ziemniakami (bez klusek) albo z kluskami (wtedy bez ziemniaków). Wtedy są dwie wersje (mnie jakoś ziemniaczki z kluskami nie grają stąd taki pomysł, ale jak ktoś lubi to oczywiście każdy wg swego smaku ;)