a uściślając chodzi głównie o gar- czyli kociołek.
Ja kociołka nie mam w domu i trudno byłoby ugotować coś na podłodze w kuchni.
Dlatego trzeba sobie poradzić na zwykłej kuchence w zwykłym garnku-
też wyjdzie..!
Talerz tej zupy zdecydowanie może zaspokoić apetyt niejednego głodomora.
Soczyste i kruche kawałki mięsa, papryka, pieczarki, ziemniaki i pomidory...
a do tego kromka chleba i jesteśmy w raju.
Zupa nie jest najszybsza w przygotowaniu, trzeba jej trochę czasu poświęcić,
ale smakiem wynagradza długi okres czekania.
Do zupy można dodać jeszcze przecier pomidorowy, słodką czy ostrą paprykę czy cebulę.
Z natką pietruszki smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
- 50 dkg mięsa wieprzowego: łopatka, karczek, szynka
- 2 duże papryki
- 1 puszka pomidorów
- 30 dkg pieczarek
- 1 kg ziemniaków
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- olej
- sól i pieprz
W garnku na dużym ogniu na 2 łyżkach oleju smażymy umyte i pokrojone w kostkę mięso.
Kiedy zacznie puszczać soki zmniejszamy ogień i zalewamy mięso 2 litrami wody.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listki laurowe, ziele, łyżeczkę soli i
gotujemy przez ok 40 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju,
solimy i czekamy aż cała woda odparuje.
Pieczarki, pomidory i pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka i
gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 min.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie papryką.
pięknie się prezentuje, z checią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)) zjadłam dzisiaj ostatnią miseczkę:) zdecydowanie musisz zrobić:) Pozdrawiam
UsuńLubię jak koń owies, rzadko widzę tak pięknie mięsistą zupę w blogerskim światku, ja daję sporo ostrej papryki do niej
OdpowiedzUsuńdziękuję:) ja dowaliłam sporo pieprzu, także już z papryki zrezygnowałam..:))
UsuńPysznie wyglada..muszę kiedy zrobić..
OdpowiedzUsuńi jest pyszna, a jaka syta! Polecam:)
Usuńwygląda bardzo wiosennie;)
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa! Pychota!
OdpowiedzUsuń