15 listopada 2012

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolońskie- klasyka włoskiej kuchni.
I mój guru!
Z czystym sumieniem powiem, że to moje ulubione danie
i zajmuje pierwsze miejsce na podium- bezapelacyjnie!
Ja nie dodaję do sosu marchewki ani pietruszki,
za to ogromną ilość pomidorów i czosnku.
Do tego sporo mięsa i ziół.
Poza tym celowo wykorzystuję pomidory z puszki,
dzięki nim sos jest dużo lepszy, bardziej wyrazisty i gęsty.
Zanim doszłam do tego przepisu, minęło sporo czasu i prób,
więc jestem wyjątkowo z niego zadowolona.
Jadłam bardo wiele wersji sosu bolognese,
bo jak w restauracji była taka opcja w karcie, to ją wybierałam- do czasu. 
Bywało, że byłam bardzo zawiedziona, a bywało i tak, że danie było bardzo poprawne. 
Z pewną dozą nieśmiałości :P ale i pełnym przekonaniem
proponuję Wam mój przepis na bolognese.
Na najlepsze bolognese jakie jedliście!




Składniki:
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 puszki pomidorów po 400 g każda
  • 2-3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

W głębokim garnku na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę,
do momentu aż się zeszkli.
Dodajemy mięso, smażymy i solimy do smaku.
Wlewamy pomidory
(ja zawsze kupuję całe, więc każdego kroję, bądź miażdżę widelcem),
cukier i gotujemy pod przykryciem przez 1h na małym ogniu.
Po tym czasie odkrywamy garnek i
gotujemy jeszcze przez jakieś 10 min,
tak, aby cała niepotrzebna woda wyparowała.
Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
zioła, bazylię i oregano i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.


Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi.
Trzeba je wtedy sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki.
Czosnku można dodać mniej.

5 komentarzy:

  1. Spaghetti po bolońsku są klasykiem polskiej i amerykańskiej kuchni, nie włoskiej.
    Żaden szanujący się Włoch ;) nie poda sosu bolońskiego (ragu') do makaronu typu spaghetti.
    No i w prawdziwym sosie bolońskim nie ma czosnku, ziół itp

    Wygląda b. ładnie i zapewne jest dobre, ale nie jest to klasyka..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie smacznie. I te kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jak robię spagetti to przweważnie wrzucam to co akurat znajdę w lodówce. Ale zgodzę się z tym, że bezapelacyjnie spagetti bolońskie zawsze będzie miało swoje 1 miejsce na podium. Kiedyś czytałam, że do tradycyjnego spagetti dodaje się nawet natkę selera. Ale trudno jest mi znależć prawdziwy, tradycyjny przepis na to danie.

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...