kawałkami pociętego mięsa w bułce czy picie.
Ja dzisiaj zrobiłam go w trochę innej formie.
Użyłam mięsa wieprzowego,
bo takie tylko miałam i wyszło pysznie-
więc pełna dowolność.
Mięso oczywiście proponuję dać wołowe czy baranie.
Kebaba doprawiłam czosnkiem, chili, cebulą i ziołami.
Jest w smaku wyrazisty i dosyć ostry,
więc jeśli lubicie łagodniejsze smaki
to proponuję zmniejszyć ilość chili.
Polecam podawać z frytkami czy jakąś sałatką,
można go polać także sosem np. czosnkowym.=
Dodałam jeszcze kukurydzę,
bo mi zalegała w lodówce-
nie jest ona konieczna.
Składniki:
- 20-30 dkg mięsa mielonego
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1-1,5 cm papryczki chili- może być suszona
- 2 łyżki odsączonej kukurydzy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy,
razem z kukurydzą dodajemy do mięsa.
Doprawiamy solą i pieprzem,
dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Na każdy patyczek nakładamy
porcję mięsa i delikatnie ugniatamy.
Smażymy na patelni na małym ogniu bez dodatku tłuszczu,
do momentu aż mięso ze środka będzie już gotowe.
Prezentuje się bardzo elegancko! I jakże apetycznie!
OdpowiedzUsuń