francuska cebulowa na winie.
Dzięki karmelizowanej cebuli,
intensywnie i długo smażonej na maśle
i na dużym ogniu- a nie duszonej,
zupa ma bardzo oryginalny smak.
Jest delikatnie słodka, czuć winny posmak,
a dodatkowo dzięki pieprzu,
smak jest dosyć ostry i ciekawy.
Zupa ma taki wielu zwolenników,
jak i przeciwników.
Ciekawe, do której grupy się zaliczacie?
Składniki:
(na 2 porcje)
- 5-6 sztuk cebuli
- 1/3 kostki masła
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 kromki chleba
- 1 łyżka oleju
- 100 ml wina wytrawnego białego- ja użyłam wina Casa Santa Vitoria Versatil Branco
- 400 ml bulionu wołowego- może być z kostki
- 1 łyżeczka cukru
- sól& pieprz
W garnku na dużym ogniu roztapiamy masło,
dodajemy do niego 1-2 pokrojone w pióra cebule
i stale mieszając podsmażamy.
Nie możemy dodać całej cebuli na raz,
bo temperatura w garnku
musi cały czas utrzymywać swoją wysoką temperaturę.
Gdybyśmy dodali całość-
to cebula puściłaby soki i zaczęłaby się dusić,
a do tego nie możemy dopuścić.
Cebulę podsmażamy do momentu aż będzie delikatnie brązowa.
Wtedy dodajemy kolejną część cebuli i znowu-
podsmażamy na bardzo dużym ogniu i jak zbrązowieje,
dodajemy ostatnią część cebuli.
Podsmażamy aż całość będzie ciemno- brązowa,
dorzucamy listek i ziele, cukier,
zalewamy bulionem i winem.
Gotujemy do momentu aż zupa się zredukuje,
a alkohol wyparuje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy
do oleju na rumiano.
Zupę podajemy z grzankami.
mmm uwielbiam zupe cebulową :)
OdpowiedzUsuńJa lubię i znajduję się w grupie zwolenników, ale żyć bym bez niej mogła :) hihihi
Usuńcebula za mną chodzi i chodzi :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda! Mmm...
OdpowiedzUsuńdziękuję!:)))
Usuńuwielbiam :) robię często i nigdy nie mam dosyć :)
OdpowiedzUsuńmam wino albo białe półsłodkie albo czerwone wytrawne..kture lepiej dodać??
OdpowiedzUsuńproponuję białe i tylko 50 ml
Usuń