Strony

5 czerwca 2012

Francuska zupa cebulowa na winie z grzankami

Zupa inna niż wszystkie-
francuska cebulowa na winie.
Dzięki karmelizowanej cebuli,
intensywnie i długo smażonej na maśle
i na dużym ogniu- a nie duszonej,
zupa ma bardzo oryginalny smak.
Jest delikatnie słodka, czuć winny posmak,
a dodatkowo dzięki pieprzu,
smak jest dosyć ostry i ciekawy.
Zupa ma taki wielu zwolenników,
jak i przeciwników.
Ciekawe, do której grupy się zaliczacie?








 Składniki:
(na 2 porcje)
  • 5-6 sztuk cebuli
  • 1/3 kostki masła
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 kromki chleba
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml wina wytrawnego białego- ja użyłam wina Casa Santa Vitoria Versatil Branco 
  • 400 ml bulionu wołowego- może być z kostki 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól& pieprz

W garnku na dużym ogniu roztapiamy masło,
dodajemy do niego 1-2 pokrojone w pióra cebule
i stale mieszając podsmażamy.
Nie możemy dodać całej cebuli na raz,
bo temperatura w garnku
musi cały czas utrzymywać swoją wysoką temperaturę.
Gdybyśmy dodali całość-
to cebula puściłaby soki i zaczęłaby się dusić,
a do tego nie możemy dopuścić.
Cebulę podsmażamy do momentu aż będzie delikatnie brązowa.
Wtedy dodajemy kolejną część cebuli i znowu-
podsmażamy na bardzo dużym ogniu i jak zbrązowieje,
dodajemy ostatnią część cebuli.
Podsmażamy aż całość będzie ciemno- brązowa,
dorzucamy listek i ziele, cukier,
zalewamy bulionem i winem.
Gotujemy do momentu aż zupa się zredukuje,
a alkohol wyparuje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy
do oleju na rumiano.
Zupę podajemy z grzankami.



8 komentarzy:

  1. mmm uwielbiam zupe cebulową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię i znajduję się w grupie zwolenników, ale żyć bym bez niej mogła :) hihihi

      Usuń
  2. cebula za mną chodzi i chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie wygląda! Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam :) robię często i nigdy nie mam dosyć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam wino albo białe półsłodkie albo czerwone wytrawne..kture lepiej dodać??

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)