20 czerwca 2012

Surówka z kapusty, marchewki i ogórka

To jedna z moich ulubionych surówek,
pasuje do wszystkiego,
do ryb, mięs, kotletów sojowych,
pieczeni, czy zapiekanek.
To taki powiew świeżości, w momencie
kiedy obiad jest dosyć ciężki.
Surówkę robi się bardzo szybko,
jest zdrowa i posiada wiele witamin-
składniki nie poddaje się obróbce
termicznej więc zachowują wszystkie
swoje właściwości.
Ja tę surówkę mogę jeść samą i
niczego innego mi nie trzeba.








Składniki:
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 3 świeże ogórki
  • olej/ oliwa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól& pieprz

Kapustę przekrawamy na pół,
a potem na ćwiartki,
dokładnie myjemy,
wycinamy głąba i ścieramy na tarce jarzynowej.
Solimy i odstawiamy na chwilę,
jak puści soki- odciskamy je.
Marchewkę i ogórki myjemy,
obieramy i również ścieramy na tarce.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Dodajemy sól do smaku, dużo pieprzu,
sok z cytryny i kilka łyżek oleju.
Dokładnie mieszamy i
podajemy.

Surówka smakuje jeszcze lepiej na następny dzień.





1 komentarz:

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...