pasuje do wszystkiego,
do ryb, mięs, kotletów sojowych,
pieczeni, czy zapiekanek.
To taki powiew świeżości, w momencie
kiedy obiad jest dosyć ciężki.
Surówkę robi się bardzo szybko,
jest zdrowa i posiada wiele witamin-
składniki nie poddaje się obróbce
termicznej więc zachowują wszystkie
swoje właściwości.
Ja tę surówkę mogę jeść samą i
niczego innego mi nie trzeba.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 2 marchewki
- 3 świeże ogórki
- olej/ oliwa
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól& pieprz
Kapustę przekrawamy na pół,
a potem na ćwiartki,
dokładnie myjemy,
wycinamy głąba i ścieramy na tarce jarzynowej.
Solimy i odstawiamy na chwilę,
jak puści soki- odciskamy je.
Marchewkę i ogórki myjemy,
obieramy i również ścieramy na tarce.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Dodajemy sól do smaku, dużo pieprzu,
sok z cytryny i kilka łyżek oleju.
Dokładnie mieszamy i
podajemy.
Surówka smakuje jeszcze lepiej na następny dzień.
na pewno dobra:)
OdpowiedzUsuń