jak nie ma się żadnej koncepcji,
czasu ani ochoty na długie gotowanie..?
Oczywiście- makaron!
A jak dodatkowo mamy kilka pieczarek pod ręką-
bo jak już wcześniej pisałam ten wyjątkowy dodatek
nie potrzebuje wielu towarzyszy,
żeby zrobić z niego coś pysznego,
to jest świetnie, szybko, pysznie i syto!
Czegoż chcieć więcej?
Zaczynamy!
Składniki:
- 20-30 dkg makaronu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyż mąki pszennej
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 100 ml śmietanki 30%
- sól& pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku,
odcedzamy.
Cebulę podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju.
Pieczarki myjemy i kroimy w grube plastry,
dodajemy do cebuli i
smażymy na dużym ogniu, nie solimy-
mają być podsmażone, soczyste i chrupkie.
Kiedy będą już złociste sypiemy mąkę i
wlewamy stopniowo wodę-
około szklanki.
Mieszamy aż sos będzie gesty-
konsystencja gęstej śmietany,
dolewamy słodką śmietankę i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i
posypujemy natką pietruszki.
tez jak nie mam pomyslu to zawsze robie makaron
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Makaron jest dobry na wszystko i ze wszystkim! Jestem absolutną fanką makaronów i wszelkich sosów do nich. Spaghetti w sosie pieczarkowym wygląda obłędnie! Myślę, że byłabym zachwycona takim obiadkiem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMuszę pochwalić że oglądam bloga od godziny i jeste bardzo fajny! Proste przepisy i niedrogie a także dużo polskiej kuchni - o którą coraz trudniej :) bardzo fajnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Oglądam bloga od godziny - i stwierdzam - bardzo fajny blog!
OdpowiedzUsuńProste przepisy dla ludzi i polska kuchnia !
Pozdrawiam!
dziękuję:) bardzo miło mi się zrobiło:))) Pozdrawiam cieplutko:)
Usuń