zwłaszcza jeśli ma się 5 minut na zrobienie obiadu.
Dosłownie 5 minut-
bo placuszki są ekspresowe!
Są pyszne i delikatne,
a jestem pewna, że pokochają je
również dzieci.
Składniki:
- 1 cukinia
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- olej
- sól& pieprz
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy jajko, mąkę,
delikatnie solimy i pieprzymy.
Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju
smażymy niewielkie placuszki.
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik kuchenny,
tak aby odsączyć je z tłuszczu.
Placuszki proponuję podać z dipem
czosnkowym.
robię bardzo podobnie! z sosem czosnkowym - pycha :)
OdpowiedzUsuńPycha! Robię takie, tylko do cukinii dodaję ząbek czosnku. Jemy je już solo, bez sosu :)
OdpowiedzUsuńz czosnkiem w środku też musi być pyszne!:)
UsuńOstatnio robiłam i wyszły pyszne. Dodatkiem była kukurydza :)
OdpowiedzUsuńoo tak z sosem czosnkowym będą idealne :)
OdpowiedzUsuńsą rewelacyjne, ja dodaję jeszce cebulkę :)
OdpowiedzUsuń