19 maja 2012

Botwinka

Typowo wiosenna, letnia i pyszna zupa.
Te kolory, ten smak, te piękne liście młodej botwinki i
te cudne małe buraczki- uwielbiam!
Dorwałam dzisiaj botwinkę na zakupach i
nie mogłam się oprzeć...
Zupa zachwyca paletą swoich kolorów,
a do tego jest prosta i
dosyć szybka,
bo botwince dużo nie trzeba.






Składniki:
  • 3 pęczki botwinki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 kostki od schabu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 buteleczka koncentratu z buraków
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól& pieprz


Do dużego garnka wlewamy wodę- do połowy,
wrzucamy umyte kości, dodajemy łyżkę soli i gotujemy.
Następnie wyławiamy szumowiny,
dodajemy listki, ziele angielskie i
obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy przez 15 minut.
W międzyczasie dokładnie myjemy botwinkę,
odcinamy buraczki, a liście wkładamy do zimnej wody.
Buraczki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę,
czy paseczki, dodajemy do całości.
Kiedy wszystko jest ugotowane,
dodajemy umyte i posiekane liście botwiny.
Gotujemy jeszcze 5-10 minut i dolewamy koncentrat,
sok z cytryny, posiekany drobno
albo przeciśnięty przez praskę czosnek,
zalewamy śmietanką i przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem.

Zamiast soku z cytryny można dosypać
kwasku cytrynowego.


3 komentarze:

  1. Cudowna! O tej porze to absolutnie moja ulubiona zupa! Twoja wersja wspaniała!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też! ;)) Dziękuję i pozdrawiam cieplutko!:)

      Usuń
  2. Lubię jeść taki botwinkowy barszczyk, ale sam nigdy go nie robiłem. A skoro teraz sezon i gdzie nie spojrzeć botwinka to muszę koniecznie spróbować własnych sił :-)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...