2 maja 2012

Panzanella

Niedawno oglądałam jakiś program kulinarny w TV
i tam całkiem przystojny facet robił
włoską sałatkę o nazwie Panzanella.
Szybko spisałam składniki i mniej więcej
napisałam sobie najważniejsze rzeczy.
Sałatka składa się ze wszystkich rzeczy,
które bardzo lubię.
Coś dodałam, coś odjęłam i wyszło super.
Sałatka jest bardzo syta i zastąpiła mi
pełen obiad z dwóch dań.
Na upały- rewelacja!!



Składniki:
  • 3 średnie pomidory
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/3 dużej cebuli
  • 100 gr. tuńczyka odciśniętego z zalewy
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 2 kromki chleba
  • dymka
  • olej
  • sól & pieprz

Ogórka obieramy ze skóry, myjemy,
przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek.
Kroimy w paseczki, przekładamy do miski i delikatnie solimy.
Pomidory dokładnie myjemy,
kroimy w kosteczkę i dodajemy do ogórków.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy
do całości razem z kaparami i tuńczykiem.
Chleb kroimy w kostkę i
podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Do sałatki dodajemy 1 łyżkę oleju bądź oliwy,
doprawiamy solą i pieprzem
posypujemy pokrojoną dymką i grzankami.


4 komentarze:

  1. uwielbiam! wersji panzanelli jest kilka, ale grzanki to stały element, i to ją czyni absolutnie boską! dzięki za przypomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie:) a sałatka faktycznie jest boska!:)

      Usuń
  2. boska jest! co za kolory i smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wygląda świetnie, a składniki idealne dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...