5 września 2012

Makaron bucatini z łososiem w sosie śmietanowym

Łosoś to bardzo wdzięczna i delikatna ryba,
świetnie komponuje się
z wieloma sosami i dodatkami.
Ja łososia uwielbiam poieczonego w folii
z cytryną i pieprzem cytrynowym-
smakuje świetnie!
Ale nie mając zbyt wiele czasu,
na przygotowanie i zjedzenie obiadu,
rybę można podsmażyć na patelni-
co trwa dosłownie 2-3 minuty.
Sos śmietanowy doskonale tu pasuje,
a grubomielone kawałki pieprzu
dodają ostrości delikatnemu łososiowi.
Wszystko podałam z makaronem bucatini,
ale będzie tu pasował każdy rodzaj pasty.
Podsumowując- pyszny i szybki obiad.



Składniki:
  • 10 dkg świeżego łososia
  • 10 dkg makaronu bucatini
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • sól& grubomielony pieprz

Makaron gotujemy al dente we wrzątku,
wg zaleceń producenta.
Łososia myjemy, pozbywamy się ości i
kroimy w paski.
Podmsażamy go na maśle przez 2-3 minuty.
Następnie dodajemy odcedzony makaron,
mieszamy i zalewamy śmietanką i jogurtem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



6 komentarzy:

  1. niech żyje prostota włoskiej kuchni ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki! I masz racje, losos jest jedna z tych ryb, ktore swietnie sie odnajduja w wielu polaczeniach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm, cudne zgranie smaków. To jeden z moich ulubionych makaronowych pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeden z moich ulubionych sosów, osobiście dodaje jeszcze ser pleśniowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. ojejku dziękuję Ci bardzo!:)) Pozdrawiam również!:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...