świetnie komponuje się
z wieloma sosami i dodatkami.
Ja łososia uwielbiam poieczonego w folii
z cytryną i pieprzem cytrynowym-
smakuje świetnie!
Ale nie mając zbyt wiele czasu,
na przygotowanie i zjedzenie obiadu,
rybę można podsmażyć na patelni-
co trwa dosłownie 2-3 minuty.
Sos śmietanowy doskonale tu pasuje,
a grubomielone kawałki pieprzu
dodają ostrości delikatnemu łososiowi.
Wszystko podałam z makaronem bucatini,
ale będzie tu pasował każdy rodzaj pasty.
Podsumowując- pyszny i szybki obiad.
Składniki:
- 10 dkg świeżego łososia
- 10 dkg makaronu bucatini
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- sól& grubomielony pieprz
Makaron gotujemy al dente we wrzątku,
wg zaleceń producenta.
Łososia myjemy, pozbywamy się ości i
kroimy w paski.
Podmsażamy go na maśle przez 2-3 minuty.
Następnie dodajemy odcedzony makaron,
mieszamy i zalewamy śmietanką i jogurtem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
niech żyje prostota włoskiej kuchni ! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki! I masz racje, losos jest jedna z tych ryb, ktore swietnie sie odnajduja w wielu polaczeniach.
OdpowiedzUsuńMm, cudne zgranie smaków. To jeden z moich ulubionych makaronowych pomysłów.
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych sosów, osobiście dodaje jeszcze ser pleśniowy.
OdpowiedzUsuńooo z serem pleśniowym musi byc rewelacja!!!
Usuńojejku dziękuję Ci bardzo!:)) Pozdrawiam również!:)
OdpowiedzUsuń