bakłażan zalegał w kuchni już od jakiegoś czasu,
końcówka passaty pomidorowej też,
a tuńczyka zwykle mam w domu.
Więc pomyślała, ze może coś z tego będzie i ....
nie mogłam oderwać się od talerza!!!
Wyszło pysznie, delikatnie i
niemalże dietetycznie.
Czasami z resztek można
wyczarować naprawdę coś pysznego.
I muszę przyznać, że to danie będzie
gościć u mnie często!
Makron bucatini można zastąpić
spaghetti, świderkami, tagliatelle-
w zasadzie jakim tylko chcemy.
Polecam!
Składniki:
- 10 dkg makaronu
- pół bakłażana
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie
- 200 ml przecieru pomidorowego Podravka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 50 ml śmietanki 30%
- sól& pieprz
Makaron gotujemy al dente w
osolonym wrzątku wg zaleceń producenta.
Bakłażana myjemy i kroimy w talarki,
podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju.
Odcedzony makaron i tuńczyka
dodajemy do bakłażana.
Polewamy passatą pomidorową i śmietanką.
Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
wyglada apetycznie, jutro to spróbuję !
OdpowiedzUsuńSuper, myślę, że się nie zawiedziesz ;-) w każdym bądź razie daj znać !! :)
Usuń