4 kwietnia 2012

Pizza z chili

Chyba nie ma na świecie osoby,
która by nie lubiła tego włoskiego cuda.
Co najważniejsze do pizzy można
dorzucić co tylko się lubi,
co ma się pod ręką, albo to co
zostało nam w lodówce.
Dlatego często przy tzw. porządkach
w lodówce robię właśnie pizzę.
Dzisiejsza moja propozycja na pizzę domowej roboty
jest z wyraźnym 'kopniakiem' papryczki chili,
dlatego osobom lubiącym tak jak ja ostre jedzonko,
szczerze polecam.
A Ci którzy lubią delikatne, proponuję nie dodawać
papryczki, bez również będzie dobra.








Składniki:
  • 500 g. mąki pszennej
  • 50 g. drożdży świeżych
  • ok. 300 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • cukier
  • 30 dkg. pieczarek
  • 30 dkg wędliny- ulubionej
  • 50 dkg. sera żółtego twardego
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili- na 1 pizzę
  • sos do pizzy


Drożdże rozpuszczamy w 200 ml. ciepłej wody, 
dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. 
Mąkę mieszamy z łyżeczką soli, 
dodajemy rozpuszczone drożdże, olej i resztę wody. 
W razie czego zawsze można dodać trochę 
więcej mąki lub dolać odrobinę więcej wody. 
Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto i 
zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godzinki. 
Cebule, pieczarki i papryczki chili kroimy w plasterki. 
Po upłynięciu czasu ciasto wyciągamy, 
chwilę wyrabiamy i nadajemy mu kształt naszej przyszłej pizzy. 
Placek polewamy sosem 
(zostawiając ok. 1cm odstępu od krawędzi) 
delikatnie posypujemy serem, 
układamy szynkę, pieczarki pomiędzy, 
sypiemy cebulą, chili i na sam wierzch obficie serem. 
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 200-220 stopni i 
pieczemy 10-15 min. 
w zależności od piekarnika oczywiście. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...